Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Jennie Linnéll tror att många skador inom handbollen går att förebygga – genom mer allsidig träning och ordentlig uppvärmning.

Forskning

Handbollsexperten är orolig: ”Vi måste ändra kulturen från grunden”

Av Tobias Jansson 10 January, 2019

Sverige har mycket att lära av Norge – även när det kommer till handboll.
– De ligger steget före oss när det gäller skadeförebyggande arbete, säger forskningsassistenten, elithandbollsspelaren och tv-experten Jennie Linnéll.

Rösta på din favorit inom kategorin Ledare

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sålde Bingolotter och Sverigelotter för drygt 486 miljoner kronor under 2017, och att hela överskottet (164 miljoner kronor) har gått direkt tillbaka till föreningarna.

Handbolls-VM för herrarna har precis dragit igång. Och även om handbollen är en relativt juste idrott med ärliga tag, så har den fysiska utvecklingen drivit upp tempot och hårdheten – med följden att skaderisken ständigt ökar.

Skuruspelaren Jennie Linnéll ingår i ett team på Lund universitet som forskar om just förebyggande av idrottsskador.

Vi måste ändra kulturen från grunden. Vi har till exempel en alldeles för dålig uppvärmningskultur i svensk handboll som vi måste få bukt med. Man ska inte gå in kall från bänken och dra iväg maxskott eller ta maxlöpningar. Det är väldigt hög belastning på dagens handbollsspelare i en sport som bara går snabbare och snabbare och med spelare som bara blir starkare och starkare, säger hon.

Jennie ser – förutom slarv med uppvärmningen – också andra faktorer som ökar skaderisken.

– Att hålla med fler idrotter högre upp i åldrarna ger en mycket mer allsidig träning för kroppen. För tidig specialisering kan därför vara farligt. Jag själv spontanidrottade mycket när jag växte upp, vilket gav mig en mångsidig träning. Dagens ungdomar specialiserar sig tidigare och när de inte tränar sin specifika idrott så är de mer stillasittande, säger Jennie, och utvecklar:

– Här har också politikerna ett stort ansvar. Vi är ett av de länder i Europa med minst antal idrottstimmar i skolan. Även rastverksamheten ute i våra skolor borde rikta in sig mer på rörelse. Barn av idag får inte den där allsidiga träningen alls i sin skolvardag. Men då kommer genast nästa problem, och det är bristen på hallar och anläggningar, även vid skolorna… Vi har hamnat i en ond cirkel.

Vid vilken ålder tycker du att man bör specialisera sig, då?

–  Det är svårt. Tränar man ett 14-årslag för att få fram en världsspelare – eller för att få massa människor att idrotta livet ut? På min tid kunde man göra valet när man var 16–17 år, men så ser det inte riktigt ut i dag. 15 kanske kan vara en bra ålder. Ju fler som kan hålla på med en idrott högre upp i åldrarna, desto fler elitspelare kommer i slutändan ut av det. Jag tror att vi alla måste ställa oss frågan: Vad är idrottsrörelsens mening och mål? Det måste ju ändå vara att få folk att röra på sig hela livet, annars får vi ett stort folkhälsoproblem.

Jennie Linnéll tycker att lagidrotten överlag i Sverige har hamnat på efterkälken när det gäller just skadeförebyggande arbete.

– Titta på en individuell idrott som exempelvis friidrott. Där finns en helt annan kultur, med rejäl uppvärmning innan man kör igång. I handbollen går man ut på planen, leker lite som uppvärmning, och sen börjar man kasta och spela direkt.

Förebilden finns i vårt västra grannland.

– I Norge tar man uppvärmningen på väldigt stort allvar. Det finns en hemsida som heter skadefri.no som är gratis och öppen för alla. Där samlar man massa information från ledande forskare och sjukgymnaster och läkare – allt i syfte att förebygga skador.

Enligt den norska hemsidan bör en strukturerad uppvärmning bör vara en naturlig startpunkt för varje träningspass, oavsett nivå. Och det påstås på sidan att en rejäl uppvärmning minskar risken för knä- och ankelskador inom handbollen med 50 procent.

Till sist. Du är ju tv-expert i TV4 också. Vad har du får känsla inför det kommande världsmästerskapet och Sveriges chanser?

– Vi har fått en otroligt gynnsam lottning. Flera medaljkandidater kommer att slå ut varandra på den andra halvan. Sverige har ett lag med fler profiler än på länge. En semifinal finns absolut inom räckhåll, det gäller bara att få ihop gruppdynamiken.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.