Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Stefan Lövgren är en av världens bästa handbollsspelare – genom alla tider. Men hans egna barn ser honom bara som pappa, och inte som någon som kan massor om handboll.

Intervju

”Gapande föräldrar är ett problem som vi måste jobba stenhårt med”

Av Jakob Lundberg 11 June, 2018

Mammor och pappor som skriker och försöker coacha sina barn från läktaren – eller som klagar på domaren.
Stefan Lövgren ser exempel på handbollsföräldrar som har missförstått sin roll.
– Det är viktigt att vi jobbar medvetet med de här problemen, säger den förre världsspelaren.

Rösta på din favorit i integration

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sålde Bingolotter och Sverigelotter för drygt 486 miljoner kronor under 2017, och att hela överskottet (164 miljoner kronor) har gått direkt tillbaka till föreningarna?

Stefan Lövgren är en av världens bästa och mest framgångsrika handbollsspelare genom tiderna. Nu är han vd för Svenska Handbollslandslaget AB.

Men han är också en helt vanlig handbollspappa till en tjej och en kille i Kungälvs HK. Som andra föräldrar gör Stefan Lövgren sina ideella arbetspass vid klubbens egna arrangemang – och han följer intresserat sina barns matcher från sidlinjen.

Ibland ser och hör han idrottsföräldrar som inte riktigt har förstått sin uppgift.

– Det ser man ständigt, tyvärr. Till exempel föräldrar som gapar instruktioner från läktaren. De kan ju omöjligtvis känna till helheten som ledaren har instruerat i lugn och ro på bänken eller i omklädningsrummet. Det kan bli väldigt splittrande för ungdomar att höra sådant från sina föräldrar. De kan känna sig stressade och tycka att det är pinsamt, säger Stefan Lövgren och fortsätter:

– Eller när föräldrar häver ur sig grejer mot domaren. Det gynnar ingen, men tyvärr är det de här klassiska sakerna som vi fortfarande ser till och från.

Vad kan förbund och föreningar göra åt problemet?
– Arbeta med information. Många klubbar och ledare är duktiga på att instruera föräldrar. Jag vet föreningar som har infört läktarvärdar. Det finns flera sätt jobba med detta och det kan behövas olika saker på olika ställen. Det viktiga är att man är medveten om problemet och jobbar med det.

Vad ska man tänka på som idrottsförälder?
– Om vi pratar om ungdomsidrott så är det viktigt att man är stöttande och supporterande, till sitt eget barn och till ledarna i klubben. Men det är viktigt att inte lägga sig i ledarnas arbete i publika sammanhang. Om man är intresserad av det får man i så fall söka sig en roll som ledare. Det är skillnad på att vara idrottsförälder och att vara idrottsledare.

Stefan Lövgren tycker också det är viktigt att titta och tänka bortom det egna barnets lag.

– Det finns ett lag på andra sidan som vi kallar motståndarlag men som också är kamrater, och det finns domare som ofta är ungdomsdomare. Man ska stötta dem också, och även om man inte supporterar dem på precis samma sätt så ska man åtminstone se till att inte stöta sig med dem eller förstöra. ”Motståndarna” är ju också i en utbildningsfas och tillhör samma ungdomsidrott.

Hur var dina föräldrar när det handlade om din idrott?
– Jag hade min far som ungdomsledare i handbollen Skepplanda. Och i fotbollen var båda två bara idrottsföräldrar. Men båda hade idrottsbakgrund så värderingarna fanns där. Det pratades väldigt mycket idrott hemma. Jag känner att jag fick rätt uppbackning och stöd, men också kloka ord på vägen. Det behöver man ju från sina föräldrar när man lär sig i livet vad som är rätt och fel, och kanske tänker lite naivt emellanåt, säger Stefan Lövgren och ler.

Hur är du själv som idrottsförälder?
– Jag har ett jobb där jag ofta är borta och reser flera dagar i veckan så jag har inte haft möjlighet att vara ledare i deras lag. Därför har jag också hållit mig ifrån att tycka en massa saker. Men det är klart att jag kan diskutera med mina barn om handboll, fotboll eller innebandy eller vad det nu har handlat om. Men då hoppas jag verkligen att de upplever det som allmänt stöd och inte något forcerande som har ett tungt ”måste-ok” över sig.

Som före detta toppspelare kan du bevisligen en del om handboll – är det svårare för dig att hålla dig borta från att ge instruktioner?
– Nej. I det fallet är jag ju bara en pappa. Och det vet du också, att när ungdomarna är i en viss ålder så kan ju pappa ingenting utan är mest pinsam och oduglig… Så är det för mig även när det gäller handboll, ha-ha. I barnens ögon är jag ingenting annat än pappa, och det kan ju vara lite härligt också.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.