Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
IF Elfsborg har inget damlag i fotboll, men även det kämpar Erik Svalander för – som vill se en mer jämställd sponsring i sin stad Borås.

Här får tjejerna inte ens tio procent av pengarna

Av Tobias Jansson 5 February, 2018

Killarna får över 90 procent, tjejerna mindre än 10.
Nu slåss företagaren Erik Svalander för en mer jämställd sponsring i Borås.
– Det är skandal att vi inte har kommit längre, säger han.

Rösta på Årets Ledare här!

Det har snart gått ett år sedan Erik Svalander och ett antal andra företagare skrev en omdiskuterad debattartikel i Borås Tidning. Syftet var att lyfta den orättvisa fördelningen av sponsorpengar – och få den mer jämlik.

– Vi har inget damelitlag i någon av stora lagsporterna, vi får inte fram några landslagskvinnor. Då måste man fråga sig varför det är så. På barn- och ungdomssidan är Borås en jättebra idrottsstad – både på kill- och tjejsidan. Sedan händer något – och jag tror att det beror väldigt mycket på att tjejerna inte får rätt förutsättningar för att fortsätta idrotta högre upp i åldrarna, säger Erik Svalander.

Flera företag har ändrat sig

Enligt en undersökning från Idrottsekonomiskt centrum i Lund sponsrar näringslivet idrotten i Sveriges med cirka sju miljarder kronor per år. Av dessa går bara runt 20 procent till kvinnor. Och i Borås är fördelningen alltså ännu skevare.

Vad har egentligen hänt i Borås sedan ni skrev debattartikeln?
– En del har blivit bättre. Borås Tidning har exempelvis ökat sin bevakning av damidrott väsentligt och de har även justerat sin sponsringspolicy helt. Länsförsäkringars lokalkontor har gjort en radikal förändring i sin syn. Överlag tycker jag nog att fler har blivit medvetna om problematiken, även om det återstår väldigt mycket jobb. Tjejerna i Borås får ingen ärlig chans och största orsaken är att det saknas förutsättningar för att lyckas. Därför måste vi hjälpas åt att skapa sådana, svarar Erik Svalander, och fortsätter lite krasst:

– Män vill sponsra män – för att kunna gå på evenemang och ta en öl med andra män. Där ligger mycket av problemet.

Arbetet sprider sig över landet

Statistiken över hela landet visar att endast 29 procent av kvinnor i åldern 19–25 år är verksamma i föreningsidrotten – att jämföra med 50 procent för männen. Det sker ett väsentligt tapp av kvinnor strax efter att myndighetsåldern träder in.

Erik Svalanders och de andra Boråsföretagarnas engagemang har fått andra företagare runt om i landet att reagera på liknande sätt. I Örebro, Uppsala, Kalmar och Karlskoga förs liknande diskussioner, och Länsförsäkringar Uppsala har exempelvis som sitt läns första företag fattat ett principbeslut för jämställd sponsring och anslutit sig till FairPay.

Och lika viktigt är att få kommunen att ställa upp på jämställdhetsmålen. Förhoppningen för Erik Svalander är att Borås likt Malmö ska bli en FairPay-certifierad kommun. Det var i höstas som Malmö blev först i Sverige om detta, att arbeta för att bli en helt jämställd kommun utifrån idrottssponsring och resursfördelning.

Lagstiftningen uppmuntrar orättvisor

FairPay är en stiftelse som startades 2012 av förra fotbollsstjärnan Caroline Jönsson – och under de kommande tre åren kommer de nu att ha ett väl utvecklat samarbete med Malmö stad för att se att kommunen lever upp till certifieringen.

Men när det kommer till företagssponsring av elitlag är skattelagstiftningen inte på tjejernas sida.

– Problemet är att sponsring kopplas till marknadsvärde och ska vara till affärsnytta, vilket gör att företag inte kan göra samma avdrag inom damfotbollen som inom herrfotbollen, säger exempelvis Linda Wijkström generalsekreterare för Elitfotboll Dam (EFD).

När det gäller statliga bolag ska det – enligt statens ägarpolicy – ”ske ett föredömligt agerande” inom en rad områden, av vilka jämställdhet är ett. Men en motion om att staten ska ställa högre krav på en jämställd sponsring från egna bolag som Svenska Spel, SJ och Postnord fick i höstas avslag i Näringsutskottet.

Rösta på Årets Ledare här!

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.