Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Tommy Boustedt är generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet och tycker att hockey ska spelas på barnens villkor – inte föräldrarnas.

Ledare

Hockeybossen: ”Hur kan en så gammal fråga fortsätta väcka så många känslor”?

Av Tobias Jansson 5 December, 2017

Det finns en fråga som väcker massor av känslor bland hockeyföräldrar – trots att beslutet fattades för ett och ett halvt år sedan.
– Jag kan inte låta bli att fascineras över hur en över ett år gammal debatt om serietabeller för barn fortfarande lever, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet.

Här kan du nominera din eldsjäl

Sista maj 2016 fattade svenska hockeyförbundet ett beslut om att gå i fotbollens och innebandyns fotspår – ett beslut som betydde att slopa serietabeller för barn före U13.

Debatten tog fart direkt – och lever alltjämt, inte minst sedan profiler som Börje Salming och Henrik Lundqvist gått ut och ifrågasatt förbudet av tabeller och Tommy Boustedt får fortfarande höra föräldrar som är missnöjda med beslutet.
– Kritiken kommer från personer som av naturliga skäl inte är helt initierade i frågans komplexitet och i det aktuella forskningsläget. Först och främst vill jag fastslå: Tävling är en central del av ishockeyn. Det gäller för såväl vuxna som barn. Vi tävlar dessutom inte bara i matchsituationen, utan minst lika mycket vid träningar. Vi tränar på att tävla, säger Tommy Boustedt, och fortsätter:

– Jag tycker att hela företeelsen med förbud mot serietabeller för barn fått betydligt mer uppmärksamhet och medialt utrymme än det förtjänat. Jag ser ingen större dramatik i beslutet. Ha också i åtanke att barn i det här fallet är det vi kallar U12, det vill säga huvudsakligen barn som är 11 år och yngre.

Vad är poängen med att slopa tabeller?
– Att inte tvinga på barnen en struktur som är skapad av vuxna för vuxna. Att ishockey ska få spelas på barns villkor. Visst, det kommer fortfarande att finnas barn, ledare och föräldrar – ja, mest föräldrar, tror jag – som kommer att upprätta egna tabeller, och då får väl de göra det. Men barn ska inte behöva tvingas ta med sig en förlorad match i form av en tabellposition under en hel säsong. Barn har rätt att unna sig lyxen att leva i nuet. De är dessutom väldigt bra på det – och jag tycker inte att vi vuxna ska ta det ifrån dem.

Utan tabeller i unga år är förhoppningen också att utslagningen ska minska – och därmed att fler ska fortsätta spela hockey högre upp i åldrarna.

– Vi arbetar efter devisen ”så många som möjligt, så länge som möjligt, i en så bra verksamhet som möjligt”. Vi ska leverera samhällsnytta och folkhälsa till svenska staten, det ligger i vårt uppdrag, och genom att göra kloka val kan vi kvalitetssäkra och stötta aktiviteterna ute i föreningarna. Det här är ett av många sätt att göra det på, säger Tommy Boustedt.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.