Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Många idrottsstjärnor ställer upp som ambassadörer för Idrottsbrevet – som har som syfte att eliminera sexuella övergrepp inom föreningslivet.

Hälsa

Hockeylegendaren Börje Salming: ”Ett sexuellt utnyttjat barn är ett barn för mycket”

Av Tobias Jansson 23 July, 2018

Vad har Jan-Ove Waldner, Anders Svensson, Patrik Sjöberg och Börje Salming gemensamt? Jo, de är alla ambassadörer för Idrottsbrevet.
– Där det finns barn finns det också förövare. Vi vill hjälpa svenska idrottsföreningar att ge barnen en trygg tillvaro, säger projektledaren Erik Grönberg.

Här kan du nominera Årets Eldsjäl 2019. Att nominera är gratis och din eldsjäl kan vinna fina priser.

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sålde Bingolotter och Sverigelotter för drygt 486 miljoner kronor under 2017, och att hela överskottet (164 miljoner kronor) har gått direkt tillbaka till föreningarna?

Idrottsbrevet är ett initiativ som sprider kunskap och som implementerar förebyggande rutiner samt bidrar till dialog mellan vårdnadshavare och idrottsföreningar. Allt för att motverka alla former av sexuella övergrepp och trakasserier.

– Själv brevet består av tolv riktlinjer och en integritetspolicy som ska vara till hjälp för idrottsföreningen i det förebyggande arbetet. Underlaget är framtaget av kriminolog Nina Rung i samarbete med Lars Arrhenius, som är en jurist som specialiserat sig på barnrättsfrågor. Denna fråga angår alla och bör vara precis lika självklar som vem som får bäst resultat i en tävling, anser Erik Grönberg.

Det är organisationen Treskablinoll som ligger bakom Idrottsbrevet. Namnet kommer av att tre barn i varje klass (lågt räknat) utsätts för sexuella övergrepp.

– Uppemot 90 procent av alla barn i Sverige kommer i kontakt med idrott. Genom feedback från föreningslivet har vi insett att frågan om sexuella övergrepp och barns integritet alltför ofta förbises. Många föreningar vill arbeta med frågan, men har inte riktigt vetat hur. Jag hoppas att Idrottsbrevet kan bli ett bra hjälpmedel i föreningarnas arbete.

Gensvaret har varit väldigt positivt, och Erik Grönberg inser efter något års arbete att Idrottsbrevet behövs mer än någonsin tidigare. Genom att antal starka ambassadörer är ambitionen att alla idrottsföreningar ska nås.

– Syftet är att varje förening ska förebygga sexuella övergrepp genom ett aktivt arbete med frågan. Aktiva barn och ungdomar ska också få utbildning inom integritet. Vi hävdar att ett barn som har lärt sig om integritet och rätten till sin egen kropp blir ett tryggare barn. Det övergripande långsiktiga målet är att eliminera sexuella övergrepp mot barn och unga inom idrotten. Ett aktivt förebyggande arbete inom idrotten är ett första steg, säger Erik Grönberg.

För hockeylegendaren Börje Salming är det en självklarhet att stå bakom projektet:

– Ett sexuellt utnyttjat barn är ett för mycket.

Förre höjdhopparen Patrik Sjöberg – med dystra personliga erfarenheter av sexuella övergrepp i sin uppväxt – är en av nyckelpersonen inom såväl Treskablinoll som Idrottsbrevet. Han säger:

– Vi behöver förebyggande åtgärder där barnen finns. Det räcker inte med papper och paragrafer. Det är dags att gå från ord till handling.

Läs mer om Idrottsbrevet på: www.treskablinoll.nu

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.