Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Jan Mellgren fortsätter enträget sitt arbete för ett mer inkluderande föreningsliv – för alla.

Eldsjälsvinnaren Jan Mellgren

”Jag skänkte pengarna – och även min bil”

Av Tobias Jansson 16 April, 2018

Den 15 mars blev Jan Mellgren från Göteborg hela Sveriges eldsjäl.
Och han lever upp till utmärkelsen.
– Alla mina prispengar har gått direkt in i föreningen i olika projekt, säger han.

Nominera din eldsjäl inom integration

Först vann Jan Mellgren kategorin Årets Ledare på Eldsjälsgalan på Berns – och någon timme senare tog han även hem slutpriset. Förutom äran belönades han med 25 000 kronor i personligt stipendium, 50 000 kronor öronmärktes för Göteborgs HC och deras satsning på hockey för tjejer och funktionsnedsatta i socioekonomiskt utsatta Angered, och dessutom belönades han med en splitterny Volkswagen.

– Pengarna från mina personliga stipendier och från föreningens kommer att användas för att utbilda yngre förmågor ibland annat ledarskap samt till ett arbete om våld i nära relation. Jag har också skänkt min egen Saab till klubben som gåva. Så kan föreningen sälja den och ta in pengarna i verksamheten – och alla blir vinnare, berättar Jan Mellgren.

Hur har tiden som hela Sveriges eldsjäl hittills varit?
– Det är hänt mycket och det är många som vill gratulera mig. Då försöker jag att ta tillfället i akt och belysa vilka oerhörda utmaningar vi står inför i vårt samhälle och att jag bara försöker att dra mitt strå till stacken. Jag vill få folk att förstå vilken medieskugga som damidrotten verkar i och att vi har lång väg att gå innan vi kan säga att vi har en jämställd idrott.

Vad krävs för att komma dit?
– Vi måste, både för integrationens skull i ett utsatt område och för tjejernas villkor, kroka arm med näringslivet och Göteborgs stad och skolorna. Jag förstår inte hur vi kan utesluta en så stor del av Sveriges befolkning från idrotten. Vi måste sänka trösklarna. Det får inte vara så att några barn står utanför en ishall och inte kan vara med för att föräldrarna inte har råd. Detta – med en billigare och mer jämställd idrott för alla – är tankar som jag burit på ända sedan 1989 då jag drev en hockeyskola i Lysekil.

Jan Mellgren beskriver de utsatta förorterna som tidsinställda bomber.
– Jag är så bekymrad. Vi måste komma åt den inaktivitet som finns i många förorter. Idrottsrörelsen är fantastisk, men vi måste få en debatt och diskussion om det här på hög politisk nivå och idrottsrörelsen måste få hjälp.

Han hoppas att många kommer att höra av sig till honom. Jan Mellgren lovar att besvara varje samtal och komma med råd och berätta om hur han arbetar.

– För att vi ska kunna bygga vidare måste företagen i Göteborg leva upp till de jämställdhetskrav som de skriker ut på sina hemsidor. I vår klubb har vi tjejer från över 30 olika länder, vi har kälkhockeyn och vi har en idé för finansiering. Det borde vara intressant, kan jag ju tycka.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.