Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Alla är eniga – ingen av dem hade nått så långt som de gjort, utan eldsjälar.

Nyhet

Kändisarnas oväntade val – här är deras eldsjälar

Av Tobias Jansson 19 February, 2019

Den 14 mars är det dags för Eldsjälsgalan på Berns.
Vi har stämt av med några kända idrottare – för att ta reda på vilka som är deras eldsjälar.
Några är väntade, andra inte.

Rösta på din favorit inom kategorin Ledare

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sålde Bingolotter och Sverigelotter för drygt 459 miljoner kronor under 2018, och att hela överskottet (177 miljoner kronor) har gått direkt tillbaka till föreningarna.

Förre fotbollsproffset Jesper Blomqvist väljer att prata om en något annorlunda eldsjäl, nämligen fotbollstränarlegenden Alex Ferguson.
– Han må ha tjänat hur mycket pengar som helst, men ändå, vilken eldsjäl! Han brann för fotbollen, för oss spelare och för varenda anställd i hela Manchester United som han behandlade väldigt väl, säger ”Jeppe”, och fortsätter:
– Han skulle lika gärna kunna ha varit aktiv i alla år i en division 4-klubb och haft samma eld där, men nu råkade det vara i en av världens största och bästa klubbar. Man kanske inte är van att prata om eldsjälar på den typen av nivåer, men han hade den där glöden och passionen jämt, vilket jag tycker gör honom till en riktig eldsjäl.

Förra löparstjärnan Malin Ewerlöf vill lyfta fram eldsjälar som funnits med hela vägen:
– Mina föräldrar har skjutsat, gjort matsäckar, lagt ner massor av tid och ställt upp under alla år. Allt startar i föreningslivet, på en sorts gräsrotsnivå, och utan alla eldsjälar som finns därute i landet så skulle det aldrig bli några stjärnor. Det är grunden till all framgång, att helt utan en tanke på ekonomisk vinning bara finnas till, finnas där och alltid ställa upp, säger hon.

Före detta längdhopparen Erica Johansson är inne på samma linje:
– Ja, herregud, utan eldsjälar … hur hade idrotten sett ut då? Jag har stött på massor av eldsjälar i mitt liv genom åren, de finns där i varje förening och gör ett enormt jobb i det tysta. Jag är väl på väg att bli en nu, med en tioårig dotter som idrottar för fullt. Att vara eldsjäl är något riktigt fint.

Om du skulle lyfta en eldsjäl, vem skulle det vara?
– Lars Jönsson i Mölndals AIK, min klubb. Han har visserligen varit anställd en del år där, men han är en sådan som alltid gör massa mer saker än vad han egentligen förväntas göra och som alltid finns där.

Längdhoppsstjärnan Michel Tornéus har sin egen speciella eldsjäl – tränaren Oscar Gidewall som han kamperat ihop med under massor av år.
– När jag var 14–15 år var det Oscar som pushade mig att komma tillbaka till friidrotten – jag hade hamnat lite på glid då, hängde i lite dåligt sällskap i Fittja Centrum, och det hände väl att man var med på något bus ibland. Men Oscar och jag hängde sedan ihop i 16 år och han har skjutsat runt mig, hjälp mig med massor av saker genom åren, och är en riktig eldsjäl, säger Tornéus.

Hockeyspelaren Joel Lundqvist i Frölunda:
– Jag hade en kompis vars pappa hette Stig som var väldigt engagerad i Åre slalomklubb när jag växte upp. Han drog också igång vårt enda fotbollslag i Åre och fixade sponsorer, kritade planen med sågspån, skjutsade och gjorde allt för att vi skulle kunna spela fotboll. Han lade ner all sin lediga tid på ungdomsidrott.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.