Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Foto: Bildbyrån

Eldsjälsgalan

Ken Kvist är årets eldsjäl 2019: "Jag är oerhört tacksam”

Av Tobias Jansson 15 March, 2019

Ken Kvist har en enkel men rak filosofi:
– Man ska inte göra saker med en baktanke, för då gör man business.
Nu är han Årets Eldsjäl 2019!

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sedan 1990 har fått tillbaka över 16,3 miljarder kronor tack vare försäljning av Bingolotter och Sverigelotter.

Först blev Ken Kvist utsedd till Årets Ledare på Eldsjäsgalan. Och knappt en timme senare blev han eldsjälarnas eldsjäl.
– Det här känns otroligt stort och jag är oerhört glad och tacksam. Nu blir det fest i föreningen när jag kommer hem, säger en mycket glad Ken Kvist efter vinsten.

Priset utgjordes av 25 000 kronor i personligt stipendium och 50 000 kronor till ett projekt i föreningen, när Ken utsågs till Årets Eldsjäl inom kategorin ledare.
– Jag hoppas att det vi gör kan smitta av sig så att fler föreningar jobbar ännu mer med sitt ledarskap. Själva ska vi fortsätta att utbilda fler ledare och framför allt att satsa på ungdomsledarskapet, säger Ken Kvist.

En gång i tiden var Ken Kvist snickare. Men han tyckte att det var helt okej att halvera sin lön och istället leva sin dröm: Att vara tränare och anställd av boxningsklubben Höllvikens BK utanför Malmö. Där gör han det mesta och har varit engagerad i egentligen allting.
– Jag har alltid var en ledare och velat bestämma – förutom hemma. Jag ser det som en förmån att få ha varit med och utvecklat klubben. Jag försöker prata så lite som möjligt själv – och istället hitta en kontakt med gruppen. Är det en grupp som man aldrig haft tidigare får man vara på ett visst sätt, men är det mina ordinarie grupper så har jag satt en respekt och disciplin. Alla vet vad som gäller.

Just tydlighet går som en röd tråd genom Ken Kvists ledarskap.
– Vi har så många projekt med olika skolor att jag ser det mer som en löpande verksamhet, och där gör vi väldigt mycket värdegrundsarbete. Jag har funderat ibland på vad det är dom driver mig – och det är inte lätt att svara på, men… det viktigaste är nog att få se andra växa.

Ken Kvists livsfilosofi som han gärna upprepar är att man ska tillföra värde utan att kräva något tillbaka.
– Jag har en del kloka ordsnuttar som jag har hittat och försöker leva efter. Jag strävar efter att ha ett jobb som inte behöver semester ifrån – ett jobb där jag inte känner om det är måndag eller en tung dag. Att i allt det hitta glädjen i att få andra att växa är magiskt.

Ken Kvist tränar alla slags människor i boxning: knattar, motionärer, elitboxare – och inte minst pensionärer.
– Jag tycker att det är åt helvete att man inte kan få aktivitetsstöd för de som är över 25 år. Våra äldre människor har varit med och byggt det här landet och nu vill vi se till att de mår bra, att de har bra hälsa och kondition så att de hålls borta från sjukhussängen. Tänk om alla föreningar hade kunnat få en liten peng för det – det är ju en otrolig samhällsnytta som vi gör där.

Ken Kvists vision är att kunna skapa ett stort ”värdehus”, ett all-aktivitetshus för äldre, pensionärer, barn och ungdomar.
– Tänk ett sånt hus som finns både för liten och stor. Vilka möjligheter det skulle ge för massor av människor. Föreningslivet har en jätteviktig roll i dagens samhälle, säger han.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.