Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Landslagsspelaren Hanna Marklund kände höga prestationskrav i 20-årsåldern. ”Jag blev nervös och rädd för att vara dålig, och spelet låste sig.” Här berättar hon hur hon tog sig igenom den perioden och sedan kunde njuta mer av fotbollen.

KAMRATSKAP

Krönikör Hanna Marklund: ”Lagarbetet har gjort mig mentalt starkare”

Av eldsjal 7 September, 2016

Gemenskapen i fotbollslaget har gjort Hanna Marklund starkare som person.
– En god laganda uppstår inte automatiskt – man måste jobba medvetet med den i en förening, menar hon.

Här kan du nominera din eldsjäl!

”Vad vore föreningslivet utan alla eldsjälar? Personer som ideellt ställer upp med sin tid och sitt engagemang för att andra ska kunna göra det de älskar.

Det är lätt att ta föreningslivet för givet, men vi har eldsjälarna att tacka för att det faktiskt finns. Själv har jag fått spela fotboll i olika lag i 25 år – något som utvecklat mig enormt som människa.

Jag började eftersom mina systrar, kompisar och så gott som alla runt mig spelade fotboll. Vi bodde i Åliden – en liten by utanför Skellefteå i norra Västerbotten. Den givna klubben var byalaget Varuträsk IF. Min storasyster Carolina började spela där, och jag följde med och tittade. Jag var jätteförsiktig och satt i dikeskanten och kollade på flera träningar innan jag vågade vara med. Men redan första träningen tyckte jag om det. Då var jag sju-åtta år.

Alla var lika viktiga – oavsett talang
Vi var rätt åldersblandade – för att få ihop ett lag – och flera i laget skulle säkert ha valt andra aktiviteter om det hade funnits ett större utbud i byarna där vi bodde. De var kanske inte så intresserade av fotboll egentligen. Men det häftiga var att alla blev lika viktiga för laget – det spelade ingen roll hur duktig man var. Alla behövdes och hittade sin uppgift.

Vår tränare, Lars Bjurman, var en av föreningens eldsjälar. Han ledde laget de fem år jag var med. Inte minst i dag – som trebarnsmamma – kan jag känna en beundran och tacksamhet över den tid och det engagemang han satsade: skjutsade, fixade allt praktiskt och ledde träningar.

Jag var inte jätteblyg men ganska försiktig av mig. Tack vare fotbollen fick jag ta i och ta plats – och började ta för mig mer som person. Det viktigaste jag bär med mig från de här åren är att oavsett om vi spelade bra eller dåligt – vi kämpade alltid. Om vi vann eller förlorade spelade inte så stor roll; hade vi kämpat så var vi nöjda.

Här kan du nominera din eldsjäl!

Eldsjäl bakom föreningsfilosofi
När jag var tolv år var det dags för 11-manna, men vi fick inte ihop ett lag. Då började jag i Sunnanå som ju har ett damlag i Damallsvenskan.

Jag tror inte att jag hade blivit landslagsspelare om jag inte börjat i just Sunnanå. Dels för att där fanns förebilder. Men framför allt för att man i Sunnanå inte bara jobbar med själva spelet, utan också med hela ens person. En viktig anledning till det synsättet är Göran Eklund – en riktig eldsjäl som betytt massor för damfotbollen, föreningen och mig. Jag fick tidigt stå upp och svara på vilka mål jag hade och hur jag ville bidra. Jag lärde mig att ta ansvar för min utveckling, både som fotbollsspelare och människa.

Lagarbete är magiskt
Det mest fantastiska med fotbollen är att få ta del av ett riktigt bra lagarbete – det är rena rama magin! Att vara med om det har påverkat mig enormt i livet i stort. Jag menar: Det är precis så man vill ha det även i sin familj. Att alla bidrar till det gemensammas bästa och samtidigt blommar som individer. Ibland måste man kompromissa, stå tillbaka – men man måste också våga ta plats och visa vem man är.

Har man känt den där kraften i lagarbetet blir det enklare i till exempel skolan och arbetslivet att se vilken nytta man har av att hjälpas åt, lära av varandra, ta hänsyn.

Inom idrotten är det också naturligt att ge feedback – både kritik och beröm. Något man kan ta med sig till yrkeslivet som jämfört med idrottslivet brukar vara ganska tyst.

Samtidigt är det ingen naturlag att det uppstår en fin gemenskap i ett lag. Jag tror att man måste jobba medvetet med det. Hur kommunicerar vi med varandra? Hur skapar vi en bra laganda?

Blev rädd för att misslyckas
Under tonåren – då man kan känna sig vilsen – hade jag en naturlig tillhörighet i laget. Det var tydligt vad jag ville göra och vad jag trivdes med. Rent fysiskt och även känslomässigt lever man också ut så mycket under träningarna och matcherna. Man får ta i, leva igenom både roliga och tråkiga saker tillsammans. Hur du än är – tyst eller pratsam, med ett lugnt eller hett temperament – så får du i ett lag komma nära många personer.

När jag var drygt 20 hade jag en period då jag kände höga prestationskrav som kunde göra mig låst. Vid ett av mina första mästerskap tyckte jag att jag inte fick ut något av mitt spel – jag blev nervös och rädd för att vara dålig.

Då var jag tacksam för att vi i Sunnanå hade jobbat med de mentala bitarna, så att jag hade vokabulären och verktygen. Jag fick bearbeta vissa saker från grunden, som: Kan jag tycka lika mycket om mig själv oberoende av vad jag presterar på fotbollsplanen?

Jag blev tryggare efter den perioden, och då blev matcherna och mästerskapen så mycket roligare – jag kunde njuta mer av fotbollen.

Valde Västerbotten
Eftersom jag fick träna och spela med de bästa spelarna i världen i Umeå IK hade jag aldrig någon dröm om att bli utlandsproffs. Jag spelade i Umeå när den brasilianska fotbollsstjärnan Marta värvades till klubben. Hon var 17 år och kunde bara portugisiska. Då fick vi verkligen uppleva att fotbollens språk är universellt. Med kroppsspråk och gester kunde vi prata och lära känna varandra.

Det var eldsjälen Roland Arnqvist som övertalade Marta att flytta från Brasilien till Umeå. I alla föreningar jag spelat i har det funnits eldsjälar. För att en förening ska blomstra behövs de här eldsjälarna – men också att man har en bra organisation runtom så att man kan lämna över ansvar och fördela arbetet på många. Så att inte föreningen står och faller med en person, eller några få.”

Här kan du nominera din eldsjäl!

Hanna Marklund
Ålder:
38.
Familj: Man och tre barn, 2, 5 och 8 år.
Gör: Expertkommentator i TV4. Utvecklingspedagog i Sunnanå SK:s utvecklingsbolag. Är också tränare i äldsta dotterns lag i Myckle IK.
Bor: Skellefteå.
Bakgrund: Är en av Sveriges mest meriterade fotbollsspelare. Har spelat i Varuträsk IF, Sunnanå SK, Umeå IK (alla lag i Västerbotten) och landslaget. Har vunnit EM- och VM-silver, Champions League, Diamantbollen, flera SM-guld och har spelat 118 landskamper. Slutade 2009. Är utbildad lärare i svenska och SO, årskurs 1-7.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.