Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Foto: Bildbyrån

Eldsjälsgalan

Loui Sand går sin egen väg – för det fick han fina specialpriset

Av Tobias Jansson 18 March, 2019

Loui Sand är unik – på många sätt.
Nu blev han först med att få Folkspels och Expressens nya pris, Årets Specialpris.
– Jag fattar det knappt, men jag är otroligt glad och stolt, säger Loui.

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sedan 1990 har fått tillbaka över 16,3 miljarder kronor tack vare försäljning av Bingolotter och Sverigelotter.

Årets Specialpris är en ny kategori i Årets Eldsjäl – och ska prisa en människa, förening eller organisation som står upp för att föreningslivet ska vara inkluderande och sunt, för alla.
Loui Sand är en människa som verkligen gör det och som därför belönas med såväl äran som 50 000 kronor i stipendium.

Loui har i många år tagit den så viktiga fajten mot rasister och andra hatare – och i början av året bestämde han sig för att avluta sin idrottskarriär och bli den som han länge känt att han har varit.
– Det känns som om hela svenska folket backar upp mig i det här. Det kan inte bli bättre. Vi ska kämpa tillsammans mot rasism – och för jämställdhet, säger han, och fortsätter:
– Jag känner att jag har all stöttning i det här. Från min flickvän, från mina föräldrar, från väldigt många. Det kan inte bli bättre – även om det ibland nästan känns komiskt. Jag är mörkhyad, jag är adopterad och jag är född i fel kropp.

Samtidigt känner Loui Sand att han inte riktigt har landat i allt; att all den positiva uppmärksamhet som han har fått den senaste tiden inte har gjort att han har kunnat eller hunnit att processa allt själv.
– Jag bryter väl ihop snart, säger han och ler. Men det är otroligt härligt att man kan vara en förebild för andra. Det är först nu som jag förstått att jag är där, när jag gick ut med detta.

Loui Sand kommer en dag att dra igång ett nytt projekt för att belysa den brist på jämställdhet och den orättvisa som han upplever finns i dagens samhälle.
– Jag ser det som en utmaning och det ska bli sjukt roligt. Jag vill försöka avdramatisera allt det hemska … Det kommer att handla om rasismen, att vara mörk i Sverige, att komma ut som homosexuell, även om jag inte var det, och om att vara född i fel kropp.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.