Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Vinnare/hälsa

Maria skapar mervärde för kvinnor med bröstcancer

Av Victoria Lagercrantz 15 March, 2018

I 15 år har Maria Wiklund Karlsson lagt ner själ, hjärta och tid på att hjälpa kvinnor som har drabbats av bröstcancer. Nu har hon vunnit kategorin Årets Eldsjäl/Hälsa.
– Jag är överlycklig, och vill tacka alla våra medlemmar och volontärer. Tillsammans gör vi livet lite lättare för varandra, säger Maria Wiklund-Karlsson.

Maria Wiklund Karlsson kom först i kontakt med Bröstcancerföreningen Amazona för drygt 20 år sedan, när hon själv drabbades av bröstcancer. Fem år senare lämnade hon jobbet inom flygbolaget SAS – för att lägga all sin tid, energi och kraft på att hjälpa andra kvinnor som har drabbats av bröstcancer.

– Prispengarna ska gå till en Leva-vecka, en friskvårdsvecka på Masesgården för kvinnor som är svårt sjuka i bröstcancer, säger Maria Wiklund Karlsson.

BCF Amazona – som är en ideell förening – finns i första hand till för att ge stöd och information till drabbade kvinnor. Föreningen arrangerar även en mängd olika friskvårdande aktiviteter: stavgång, yoga, vattengympa och olika motionslopp. När det gäller det psykosociala stödet erbjuds samtalsgrupper, öppna hus, inspirationsdagar med blomsterarrangemang, olika typer av retreater, friskvårdsveckor för kvinnor med spridd bröstcancer, matinspirationskurser, keramikdrejning, smyckestillverkning, glaskonst och smideskurser.

– Den här typen av aktiviteter är oerhört viktiga. Vår verksamhet handlar om att bygga broar, om att ingen ska behöva känna sig ensam. Genom våra aktiviteter får alla möjlighet att träffa medsystrar, säger Maria Wiklund Karlsson.

BCF Amazona blir en fast punkt när det känns som att hela havet stormar. Det är dit man kan komma och prata om sådant som är svårt och som man kanske inte vill belasta sina vänner och anhöriga med.

– Många tror att vi kanske bara ältar sjukdomen hela tiden, men det som är så fantastiskt är att vi också upplever så många goda och välgörande skratt trots att anledningen till att vi träffas är allvarlig.

Maria Wiklund
Ålder: 64 år.
Bor: Djursholm.
Familj: Man och tre vuxna barn.
Gör: Är halvtidsarvoderad ordförande i Bröstcancerföreningen Amazona och sitter i ledningsgrupp och ett antal arbetsgrupper för bröstcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.