Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Patric Hörnqvist var aldrig den där supertalangen när han växte upp – men nu har han en nyckelroll i världens bästa klubblag.

Intervju

NHL-stjärnan ryter ifrån: ”En del föräldrar glömmer det viktigaste”

Av Tobias Jansson 27 November, 2017

Han var aldrig bäst i laget under uppväxten. Hans föräldrar har aldrig pushat honom.
Nu är Patric Hörnqvist NHL-stjärna i Pittsburgh och dubbel Stanley Cup-mästare sedan han avgjorde i sjätte finalen i våras.
– Det går aldrig att tvinga någon att bli bra på något, säger han.

Här kan du nominera din eldsjäl

När Patric Hörnqvist växte upp älskade han hockey från första skären i hockeyskolan hemma i Sollentuna – men han var länge en i mängden. Först i 15-årsåldern och det blev dags för tv-pucken tog han de där extra kliven som gjorde att han var en av dem som utmärkte sig lite extra.
– Jag hade aldrig kommit dit jag är i dag utan den stöttning som jag fick när jag växte upp. Man måste själv tycka att det är roligt – och jag tycker än i dag att hockey är det roligaste som finns, säger han, och fortsätter:
– Om du tvingar ett barn till något är det lätt hänt att det tappar sugen. Det viktiga är att barnet själv vill vara där på träningen, inte att det är föräldrarna som vill det.

Pappa Gösta och mamma Marie satte aldrig någon press på Patric. Däremot fanns de där, som stöttning och inte minst som chaufförer. Otaliga är det timmarna som de skjutsat sin son till träningar och matcher, eller väntat i kalla ishallar.
– Jag upplevde aldrig någon press från dem. De sa till exempel aldrig till mig att jag skulle träna extra. De frågade aldrig varför jag inte tränade mer – eller varför jag gjorde som jag gjorde ute på isen, säger Patric, och fortsätter:
– Jag tror att det finns en del föräldrar som glömmer det som är det viktigaste. I dag är det föräldrar som skryter på sociala medier om att deras barn tränar tre timmar extra en dag. Det måste finnas någon måtta på det. Och det måste vara roligt.

Hur var det då att växa upp, och älska hockey och att vinna – men att bara vara en i mängden?
Patric förklarar:
– Många av dem jag spelade med som ung hade mer talang än jag. Så var det verkligen. Men jag tyckte faktiskt aldrig att det var jobbigt att inte vara bäst. Jag tyckte bara att det var så roligt att spela.

Och så är det fortfarande, för när Patric Hörnqvist ska förklara varför hans Pittsburgh Penguins är världens bästa hockeylag så upprepar han sig:
– Vi älskar alla att spela hockey och vi älskar att tävla!

Patric Hörnqvist
Ålder: 30 år.
Familj: Hustrun Malin och dottern Isabella.
Klubb: Pittsburgh Penguins.
Meriter: Över 600 NHL-matcher, två raka Stanley Cup-guld, 56 landskamper.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.