Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Hanna Olsson vann omröstningen – när hennes lagkamrater som alla var killar skulle rösta. Nu är hon vän för livet med flera av dem. Bild: Maja Suslin.

Ledare

OS-stjärnan som blev lagkapten – trots att hon var ensam tjej

Av Jakob Lundberg 11 February, 2018

Hon var enda tjejen i hockeylaget hemma i Skärgården. Pojkarna valde henne till lagkapten.
– De såg mig aldrig som en tjej i laget, utan som en bra kompis. Allt var på lika villkor, berättar Hanna Olsson.
Nu har hennes OS-dröm blivit verklighet.

Rösta på Årets Ledare här!

Hanna Olsson, 19, är framme vid något hon har strävat mot i halva sitt liv.

– Ända sedan jag fick reda på att det fanns ett damlandslag i ishockey har det varit min dröm att spela i OS. Det är en häftig upplevelse eftersom det är så stort runt omkring, och de bästa idrottarna från hela världen är där.

Färden mot OS-matcherna i Kwandong Hockey Centre började i ishallen på Öckerö utanför Göteborg.

Det fanns inga flicklag i Skärgårdens SK. Hanna Olsson tränade och spelade matcher med och mot pojkar under alla ungdomsåren. Dessutom var killarna ett år äldre.

Vad minns du starkast från hockeytiden i Skärgården?
– Resan till Kanada – den gjorde vi som avslutning innan laget splittrades. Vi hade sålt bingolotter, underkläder, salami, kakor och allt vad man kan sälja för att få ihop pengar till resan. Vi bodde hos värdfamiljer och vi spelade hockey. Vi fick även träffa Henke Lundqvist och Daniel Alfredsson ”back-stage” efter deras NHL-matcher. Det var jättestort!

Hur klarade du att vara ensam tjej i laget?
– Det var nog för att de aldrig såg mig som en tjej i laget. Vi hade omröstning och killarna valde mig till lagkapten, för de tyckte att jag var en bra kompis i laget, som vem som helst. Jag blev aldrig behandlad som en tjej. Det var alltid på lika villkor, och det har jag mycket att tacka tränaren Jonas Backman för, säger Hanna Olsson och fortsätter:

– Det har betytt jättemycket för mig att killarna var så snälla och bra mot mig. Jag är fortfarande kompis med dem idag och vi kommer nog att vara vänner för livet. Om jag hade hamnat i ett dåligt lag som inte hade respekterat mig så hade jag kanske inte spelat hockey idag.

Första gången Hanna Olsson spelade ishockey tillsammans med tjejer var när hon kom med i Göteborgs distriktslag.

– Då var jag typ tio år, och spelade med tjejer som var 15 år.

Hon gjorde sina första matcher i högsta damligan som 13-åring och vann sitt första SM-guld ett år senare. Hon debuterade i damlandslaget när hon var 15 och spelade VM som 16-åring. Efter det flyttade hon till Stockholm för att gå hockeygymnasium och spela för Djurgården.

På morgnarna tränar Hanna med killar på skolan – och på kvällen med Djurgårdens damlag.

Vad har all träning med killar gett dig?
– Det har betytt jättemycket. Just nu är det hårdheten i passningar och tempot som är den största skillnaden. När jag tränar med tjejerna får jag hålla i pucken och göra dragningar som man inte hinner med mot killarna, säger Hanna.

Hon var 16 år när hon lämnade familjen på en kust och flyttade till en annan, 50 mil bort, för att bo i en egen lägenhet.

– Det var ett stort steg och mycket lära sig. Jag har varit väldigt bortskämd med mamma som har lagat mat och fixat allting. Det blev en stor omställning att flytta och behöva klara sig helt själv. Men jag skulle ljuga om jag inte säger att mamma och pappa har stöttat mig väldigt mycket efter att jag flyttade också. Frysen är ofta full med matlådor hemifrån, säger Hanna Olsson och skrattar.

Du är Damkronornas bästa målskytt den här säsongen. Hur ser du på din egen utveckling?
– Jag känner att jag har tagit steg vartenda år som har gått. Det har alltid varit målet, att ta steg och se hur bra jag kan bli. Landslaget och andra framgångar har varit en bonus.

Leif Boork, 68 år, är Damkronornas förbundskapten och en legendarisk svensk hockeyledare. OS i Sydkorea är hans sista stora turnering som tränare.

Hur är Boork som förbundskapten?
– Han är väldigt rak och ärlig. Jag tror att man antingen gillar honom, eller så gillar man honom inte. Just nu känns det som att vi spelare som är här har ett förtroende för honom och han har ett förtroende för oss. Det känns väldigt bra och tryggt i gruppen som den är nu i alla fall. Det är mycket skriverier om hans konflikt med Emma Eliasson (tidigare backstjärna i landslaget), men vi är här för att fokusera på vårt. Det andra får vi lägga bakom oss.

Hanna Olsson

Ålder: 19 år.
Uppvuxen: På Hälsö i Göteborgs norra skärgård.
Bor: Lägenhet på Söder i Stockholm.
Gör: Spelar ishockey för Djurgården i Svenska Damhockeyligan och i landslaget. Går sista året på ishockeygymnasium i Stockholm.
Tidigare klubbar: Skärgårdens SK, HV 71 och Linköping.
Meriter: Två SM-guld (Linköping 2014 och Djurgården 2017), tre VM-turneringar, där Sverige varje gång har åkt ut i kvartsfinal.
Aktuell: Spelar OS i Sydkorea. Återstående gruppmatcher: 12 februari (13.10) Sverige–Korea, 14 februari (04.10) Sverige–Ryssland.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.