Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Anders Hansens populärvetenskapliga bok Hjärnstark tar upp en rad positiva hälsoeffekter av fysisk träning – bland annat förebyggande av cancer och demens.

Hälsa

Överläkaren och succéförfattaren: ”Du blir smartare av att träna”

Av Tobias Jansson 11 July, 2018

Vill du träna din hjärna och göra allt du kan för att undvika demens? Spring – för livet.
– All fysisk pulshöjande träning påverkar hjärnan positivt, säger Anders Hansen, överläkare och författare till succéboken Hjärnstark.

Nominera din Eldsjäl i kategorin Hälsa här

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sålde Bingolotter och Sverigelotter för drygt 486 miljoner kronor under 2017, och att hela överskottet (164 miljoner kronor) har gått direkt tillbaka till föreningarna?

Att fysisk aktivitet är bra är ingen hemlighet. En god kondition och bra lungkapacitet motverkar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar – och får en att må mycket bättre.

Men pulshöjande träning har också en inverkan på hjärnan.
– Många kopplar samman träning med prestation och idrott – men det behöver man inte göra. Det finns massor av vetenskapliga studier som visar att fysisk träning har mer positiv inverkan på hjärnan än man tidigare har trott. Det handlar om förebyggande av flera former av cancer och av demens, av massa saker.

Anders Hansen skrev häromåret den populärvetenskapliga boken Hjärnstark, som har sålt i 225 000 exemplar bara i Sverige och som har sålts till 15 länder.

– Det satsas mångmiljardbelopp varje år på demensforskning. Men ännu har ingen hittat någon medicin mot det, annat än något som kanske bromsar upp förloppet lite. Om man däremot ägnar sig åt en pulshöjande fysisk aktivitet runt en halvtimme om dagen, då visar studier att man får bättre resultat vad gäller tester som rör minnet, beslut och kreativitet. Man minskar risken att utveckla demens med uppemot 40 procent. En tablett med samma resultat hade blivit världens mest sålda medicin, medan det i själva verket räcker med att motionera ordentligt, säger han.

Själv spelar han fotboll och tennis och säger att löpning är en perfekt träningsform, men erkänner också att den inte passar just honom.

– Man ska hitta glädjen i sin träning. Då får man ut mest. Du vet, i 99 procent av den tid som människan har existerat har livet gått ut på att spara energi. Vi levde länge med ett underskott av kalorier, vi dog av svält, och det där har byggt in ett starkt sug efter kalorier i våra gener sedan 100 000-tals år. Men under de senaste hundra åren har vi plötsligt fått tillgång till kalorier OCH vi har ätit dem. Och vi har fortsatt att äta, och eftersom vi i grunden är lata så krävs det något för att få oss till den fysiska aktivitet som en gång var en självklarhet, säger Anders Hansen, och fortsätter:

– Vi måste också ändra synen på fysisk aktivitet. En del plågas av minnen från den där trista skolgympan, andra av hysterin i fitnessindustrin.

När ska man börja tänka på det? Det låter lite som pensionssparande…
– Ingen 25-åring bryr sig om vad som händer på 30 eller 40 års sikt. Och det ska en 25-åring inte göra. Han eller hon ska leva livet. Ett tag. I den åldern bryr sig ingen om vad som händer med kroppen på så lång sikt, men där är ju den fysiska träningen faktiskt fantastisk. De omedelbara effekterna får man i sin egen spegelbild, och genom fysisk aktivitet blir man mer kreativ och får lättare att koncentrera sig, och det är sådant som märks direkt. I dag äter var nionde vuxen svensk antidepressiva mediciner, var åttonde amerikan gör detsamma, säger Anders Hansen, och utvecklar:

– Jag ställer mig frågan: Vad kan man göra för att minska det antalet? Där tror jag att en viktig komponent är fysisk träning. Genom träning bygger man exempelvis upp en buffert mot stress och långvarig stress är den vanligaste orsaken till depressioner. Idag är många människor stressade. Det är jobbet och banklånen och deadlines och Instagram-likes… Den långvariga pågående stressen kan bli förödande. Men genom fysisk träning blir man faktiskt mer stresstålig.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.