Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Annika Bröms brinner för hockey – och för att få alla barn i Sigtuna kommun att lära sig åka skridskor.

Nyhet

Pengarna ska få alla barn att lära sig åka skridskor

Av Anna Matzinger 24 April, 2018

En skridskoskola som är öppen för alla, som är i princip gratis och där varje deltagare får låna den utrustning som krävs. Det är målet för hockeyeldsjälen Annika Bröms när hon i höst drar igång Wings HC:s nya projekt – med hjälp av sitt GeBortTillSport-stipendium.

Nominera din eldsjäl inom integration

Med tre hockeytokiga söner har Annika Bröms en hel del erfarenhet av sporten. Sönerna har hunnit spela i hockeyskolor i Leksand, på Lidingö och nu senast i Sigtuna kommun, dit familjen flyttade för knappt tre år sedan.

– Jag har framförallt sett glädjen som sporten ger. Sammanhållningen, vilka kompisar killarna blir på och utanför isen, allt engagemang som finns hos spelare, ledare och föräldrar. Det är fantastiskt, säger Annika Bröms.

Allt färre kan åka skridskor

För två säsonger sedan blev Annika själv engagerad i Wings hockeyskola och hon står på isen varje vecka.
– Det är min stora drivkraft. Att få se barnens glädje på isen. Se hur de går från att knappt kunna stå på ett par skridskor till att faktiskt kunna åka själva och hur de växer med uppgiften, säger Annika Bröms.

Men engagemanget i sönernas olika hockeylag och i hockeyskolan har också fött andra tankar hos Annika.

– Jag har sett i min omgivning hur allt färre barn faktiskt kan åka skridskor. Under min uppväxt på 70-talet var det en ganska självklar aktivitet, både bland familjer och i skolan. Men nuförtiden får inte alla barn chansen att lära sig åka skridskor, säger Annika Bröms.

Många saknar naturlig koppling

Anledningarna till det tror Annika är flera.
– Dels har inte förskolor och skolor samma resurser längre. Dels har vi fler grupper i samhället som inte har en naturlig anknytning till ett traditionellt friluftsliv, och inte heller har de ekonomiska förutsättningarna för att delta i ett organiserat föreningsliv, säger hon.

Har man aldrig varit i en ishall eller som förälder inte kan åka skridskor själv blir steget längre till att få sina barn att börja åka. Sedan ska deltagaravgifter betalas och nödvändig utrustning köpas in. Men det vill alltså Annika Bröms och Wings ändra på.

– Wings är mer än bara ishockey. Klubben har en viktig roll i kommunen. Vi tar hand om och hjälper till att fostra barn och ungdomar. En skridskoskola för alla är ett sätt för oss att bidra till integration på olika plan, samtidigt som vi kan göra vår förening och idrott tillgänglig för flera, säger Johan Karlsson, ordförande i Wings.

– Jag står bara inte ut med att se att vissa barn får ta del av all den glädje som skridskoåkningen kan ge, medan andra står helt utanför. Det är en väldigt stark drivkraft bakom att vi i höst drar igång en skridskoskola för alla här i Pinbackshallen i Märsta, säger Annika Bröms.

Stipendiet skapar möjligheter

Skridskoskolan vänder sig till barn mellan fem och åtta år. En gång i veckan, i tio veckor, kommer de att få ge sig ut på isen för att lära sig åka från grunden – vilket är möjligt tack vare de 50 000 kronor som tillfallit projektet genom GeBortTillSport-stipendiet.

– Vi kommer att ta ut en liten administrativ avgift, eftersom vi vet att det skapar ett mer hållbart engagemang. I övrigt kommer det finnas utrustning att låna. Vår dröm är att alla som fullföljer skridskoskolan ska få behålla skridskorna och hjälmen. Vi hoppas göra det möjligt med hjälp av företagare som vill vara med och stötta projektet, säger Annika Bröms.

I skridskoskolan kommer alla deltagare som fullföljer skridskoskolan att få ett Skridskoborgarmärke, som ett bevis på att man lärt sig grunderna. Ungefär som i simskolan – fast på isen.

En förening är som ett samhälle

Annika Bröms förhoppning är också att skridskoskolan kommer att kunna bidra positivt till integrationen i området.
– I Sigtuna kommun finns områden på i princip hela den socioekonomiska skalan. På isen kan alla barn mötas, oavsett bakgrund. Jag tror att det är oerhört viktigt att man hittar plattformar där alla möts på lika villkor och kan dela glädjen inför något man gör tillsammans. En förening är ju lite som ett samhälle i miniatyr och på det här sättet kan vi dra vårt strå till stacken för att göra det stora samhället lite bättre, säger Annika Bröms.

Är meningen också att värva nya medlemmar till klubben?
– Nja, det viktigaste syftet är att sprida glädjen med skridskoåkningen till så många som möjligt. Idrott lägger grunden för en hälsosam livsstil. Jag hoppas att vi kan bidra till en livslång kärlek till skridskoåkning. Det vore riktigt fint att lyckas med, säger Annika Bröms.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.