Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Integration

Röda linjen – gränsen mellan idrott och droger

Av Tobias Jansson 21 February, 2016

Humberto Rengifo hade försökt överallt. Men fått nobben, eller inte ens det.
Till sist gick han till Korpen Stockholm. Som nappade. Då föddes Röda Linjen-projektet.

Här kan du nominera din eldsjäl!

Stockholms röda tunnelbanelinje bjuder på kontraster. I norra delen delar den sig vid de imposanta sekelskifteshusen kring Östermalmstorg för att därefter antingen fortsätta längre upp på Östermalm eller vika av mot välbeställda Danderyd. I sydväst, i den andra änden, passeras stationer som Skärholmen, Vårberg, Fittja och Alby innan linjen når slutmålet Norsborg.

50-årige Humberto Rengifo, som ursprungligen kommer från Colombia, har själv en bakgrund som hemlös och missbrukare. Han bor i just Skärholmen och berördes starkt av det uppdämda behovet av vettig sysselsättning för unga vuxna längs den röda tunnelbanelinjens sydvästra flank. Han reagerade på att alldeles för många hade hamnat utanför samhällets sociala skyddsnät på grund av kriminalitet, droger och andra problem.

Fysisk aktivitet för framtidstro
Humbertos egen kärlek till fotbollen har alltid varit stor. Därför bestämde han sig för att använda sig av den för att få ungdomarna längs röda linjen till fysisk aktivitet – och för att få dem att ha något att se fram emot.

Organiserad träning och fotboll, alltså, på givna tider och med likasinnade. Och besök i skolor och på ungdomsgårdar, för att berätta om verksamheten.

– Vi är inte poliser – men vi kan se om folk mår bra. De får inte dricka eller röka kvällen före om de ska spela med oss. Men det handlar inte bara om fotboll utan lika mycket om integration. Jag brukar bjuda hem killarna till mig och laga mat. Vi ses och fikar och pratar mycket, säger Humberto Rengifo.

Tony Gren, som är marknadsansvarig på Korpen Stockholm, berättar:

– När Humberto kom till oss tände vi direkt på hans idéer. Han hade försökt överallt, med politiker och andra organisationer – och ibland fick han inte ens svar på sina mejl. Han började känna sig smått uppgiven när han kom till oss.

Väljer idrotten framför drogerna
Målgruppen är unga vuxna mellan (ungefär) 18 och 25 år, och det finns inget tidsmässigt slut för projektet.

– Det finns hur mycket som helst även för oss att göra i den här frågan. Det handlar om att ta samhällsansvar och försöka hjälpa till så gott det går. Att få dessa ungdomar att välja idrotten i stället för att hålla på med droger och annan skit är något behjärtansvärt. Och Humberto brinner verkligen för det här, säger Tony Gren.

Korpen Stockholm har bland annat ställt Bredängshallen till fritt förfogande vissa tidpunkter för detta projekt – som sedan en tid också kan stoltsera med att ha fått sina första externa sponsorer.

– På mindre än ett år har det vuxit rejält, från att det i början kom ett 15-tal ungdomar till som nu runt 80. Det kanske allra roligaste är att vi har lyckats fånga upp tjejer också. Idag är det cirka 25 tjejer som är med. Och här kommer vi in i bilden och ska hjälpa till. Vi vill inte bara att projektet ska handla om killar och fotboll, utan att det även ska inkludera tjejer och massa andra aktiviteter som vi står för – alltifrån zumba till innebandy, säger Tony Gren.

Här kan du nominera din eldsjäl!

 

FAKTA/Korpen

Korpen är ett riksförbund som är uppbyggt av hundratals lokala föreningar. Det är i de här föreningarna som verksamheten sker. Föreningarna har egna styrelser och fattar beslut om sin egen verksamhet. Korpens verksamhets idé är: Livskvalitet åt alla genom motion, rekreation och friskvård i gemenskap.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.