Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Triss i ess! Tre friidrottsstjärnor som alla är ödmjuka inför alla eldsjälar ute i landet.

Stjärnornas hyllning till alla eldsjälar

Av Tobias Jansson 22 March, 2018

Två längdhoppare och en löpare. De har friidrottsbakgrunden gemensamt – samt att de alla hyllar eldsjälarna som bygger upp förenings-Sverige.
– Utan eldsjälarna skulle vi aldrig ha den idrott som vi har i dag, säger Malin Ewerlöf.

Läs Jesper Blomqvists hyllning till Eldsjälarna

Och utan sina föräldrar skulle Malin Ewerlöf aldrig ha blivit den löparstjärna som hon blev.

– De har skjutsat, gjort matsäckar, lagt ner massor av tid och ställt upp under alla år. Allt startar i föreningslivet, på en sorts gräsrotsnivå, och utan alla eldsjälar som finns därute i landet så skulle det aldrig bli några stjärnor. Det är grunden till all framgång, att helt utan en tanke på ekonomisk vinning bara finnas till, finnas där och alltid ställa upp, säger hon.

Ser du dig själv som en eldsjäl?
– Jag … ser det inte riktigt så. Man kan nog inte säga så själv, utan det är nog mer upp till andra att bedöma. Men visst, jag lägger ner mycket ideell tid på mina barns fritidsaktiviteter och så.

Före detta längdhopparen Erica Johansson är inne på samma linje:

– Ja, herregud, utan eldsjälar … hur hade idrotten sett ut då? Jag har stött på massor av eldsjälar i mitt liv genom åren, de finns där i varje förening och gör ett enormt jobb i det tysta. Jag är väl på väg att bli en nu, med en tioårig dotter som idrottar för fullt. Att vara eldsjäl är något riktigt fint.

Om du skulle lyfta en eldsjäl, vem skulle det vara?
– Lars Jönsson i Mölndals AIK, min klubb. Han har visserligen varit anställd en del år där, men han är en sådan som alltid gör massa mer saker än vad han egentligen förväntas göra och som alltid finns där.

Michel Tornéus har sin egen speciella eldsjäl – tränaren Oscar Gidewall som han kamperade ihop med under massor av år.

– När jag var 14–15 år var det Oscar som pushade mig att komma tillbaka till friidrotten – jag hade hamnat lite på glid då, hängde i lite dålig sällskap i Fittja Centrum, och det hände väl att man var med på något bus ibland. Men Oscar och jag hängde sedan ihop i 16 år och han har skjutsat runt mig, hjälp mig med massor av saker genom åren, och är en riktig eldsjäl, säger Tornéus.

Läs Jennifer Wegerups krönika från galan

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.