Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
I Avesta TK tränar nyanlända tillsammans med gammelsvenskar – och nu har Lars Ericsons integrationsprojekt även spridit sig till andra idrotter.

Integration

Tennisklubben som tagit integrationen ett steg längre

Av Jakob Lundberg 21 May, 2018

Lars Ericson i Avesta TK har dragit igång tennis för nyanlända – både barn och vuxna.
– Föreningslivet ger dem en möjlighet att lära känna svenskar och prata. De här samtalen är a och o för integration, säger han.

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sedan 1990 har fått tillbaka över 16,3 miljarder kronor tack vare försäljning av Bingolotter och Sverigelotter.

Nominera din eldsjäl inom kategorin Hälsa här

Han är pensionär nu men jobbade tidigare som gymnasielärare.

– I mitt arbete mötte jag väldigt många nyanlända barn. För att det ska bli bra för de nyanlända måste vi hjälpas åt och stötta dem så att de kan komma in i det svenska samhället. Det är så viktigt, säger Lars Ericson.

2016 tog han kontakt med Internationella Föreningen i Avesta.

– De har en stor verksamhet för nyanlända. Jag besökte dem och berättade om föreningslivet i Sverige och Avesta. Det är något nytt och annorlunda för dem som kommer hit. Jag bjöd in dem till vår klubb för att komma och prova tennis.

Lars Ericson blev glatt överraskad när det första gången dök upp 48 nyfikna.

– Det glädjande var också att det kom både män och kvinnor. Första gången blev det lite ostrukturerat. Men sedan fick de skriva upp sig på olika tider och träna tolv åt gången på två banor, med mig och Andreas Nilsson som instruktörer.

Varje vecka kommer mellan 20 och 30 vuxna nyanlända från Krylbo, Horndal och andra småsamhällen in till Avesta TK för att träna tennis under ledning av Lars Ericson.

Transporten är inget problem eftersom kollektivtrafiken är gratis för alla i Avesta kommun.

– De som kommer hit har inte ens sett tennis på tv. Men det är inga konstigheter. Man får visa och visa och visa. Jag tycker att det är jätteroligt. Många kvinnor har med sig från sin kultur att hålla en viss distans till män. Men så småningom när jag har skojat tillräckligt länge så släpper nervositeten. Jag har fått lära mig mycket, exempelvis att inte ta i hand med en muslimsk kvinna. Då hälsar man genom att bocka försiktigt och lägga sin hand på bröstet.

Vad har du mer lärt dig?
– Att de som kommer hit generellt är väldigt religiösa jämfört med genomsnittssvensken. De flesta som kommit till oss är kristna. Man får vakta sin tunga ibland, och det är väldigt nyttigt för mig. Och jag har fått ta del av deras kultur och alla berättelser om deras resor hit, över Medelhavet, via olika flyktingläger och genom Europa. Det är så tragiska händelser att jag får en tår i ögat många gånger.

Vad betyder det här tennisprojektet för integrationen?
– När jag pratar på tu-man-hand med dem så säger de att deras största problem är hur de ska komma in och lära känna svenskar. De säger: ”Om vi inte lär känna svenskar så lär vi oss inte det svenska samhället heller.” Det är i samtalet människor emellan som man får reda på hur saker fungerar. Vår tennisverksamhet kan vara en väg att bryta isoleringen, säger Lars Ericson.

Den pensionerade läraren ville också göra något för barnen. Han började samarbeta med två skolor i Avesta. Han besökte klassrummen på mellanstadiet, berättade om tennisklubben och bjöd in eleverna till träning en gång i veckan på tidig eftermiddag. Nu är det fler än 40 som kommer till klubben regelbundet.

– En bra sak är att det är en blandning av nyanlända barn och svenska barn. För mig är det integration. Och de som är intresserade blir sedan inbjudna att vara med i våra vanliga träningsgrupper, säger Lars Ericson och fortsätter:

– Ett annat synligt resultat av vårt integrationsprojekt är att vi har kanaliserat nyanlända till andra sporter, bland annat vollyboll, skidåkning och fotboll. Vi har också samverkat med Avesta AIK (fotboll) och Sportoteket, där man lånar gratis sportutrustning och cyklar. 

Hur har träningarna för nyanlända tagits emot av resten av tennisklubben?
– Bara positivt. Det har skapat en förståelse för de nyanlända. Jag har berättat för dem jag känner och förmedlat berättelser om flyktingarnas livsöden och vad som har hänt med dem innan de kom till Sverige.

En svår sak är att alla inte får stanna kvar i Avesta.

– Bostadsfrågan är ett problem. Människor kan bli hänvisade till annan ort av Migrationsverket, och det kan vara långt härifrån. Många rotar sig och vill stanna men tvingas ändå bort. Det är jobbigt att behöva säga hejdå till dem. Men jag har fortfarande kontakt med flera som har flyttat.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.