Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Thomas Bodström är en av tolv kända svenska män som ställer upp för prostatacancerforskningen – och bjussar på receptet till en ovanligt god korv stroganoff.

Intervju

Thomas Bodström: ”Män har blivit bättre på att prata om känslor”

Av Tobias Jansson 2 November, 2018

Thomas Bodström är känd för många saker – men inte för hur han på nära håll har drabbats av prostatacancer.
Inte förrän nu, när han delar med sig av sina tankar och känslor i Blå Kokboken 2 som säljs till förmån för prostatacancerforskningen.

Nominera din eldsjäl inom kategori ledare

Visste du att…

… Folkspel är en ideell organisation som ägs av 73 riksorganisationer i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter (Bingolotto och Sverigelotten) för på så sätt dra in pengar för att finansiera sin verksamhet.

Förra årets braksuccé med Blå Kokboken, där ett antal kända män i varierande åldrar berättade om sin syn på och sina upplevelser av prostatacancer samtidigt som de delade med sig ett favoritrecept, är tillbaka i en andra version. Återigen är det entreprenören och författaren Anna Benson som står bakom den, i samarbete med Prostatacancerförbundet. 100 kronor från varje såld bok går oavkortat till Mustaschkampen och prostatacancerforskningen.

Advokaten och förre justitieministern Thomas Bodström är en av totalt tolv kända män som deltar i årets upplaga av Blå Kokboken.
– Min pappa Lennart dog av ålderdom, han var 87 år, men han hade prostatacancer när han dog. Och min brorsa som jag står väldigt nära fick nyss prostatacancer och har nyligen opererat sig. Han är två år yngre än jag och fick veta det på en vanlig rutinkontroll. Det var såklart en chock för oss alla. Jag har även andra nära vänner som har blivit drabbade, men alla har som tur är klarat sig, säger han.

Thomas, 56, försöker att leva så sunt det bara går, utan att ge avkall på viss njutning:
– Jag idrottar, är måttlig med alkohol, röker inte, äter ganska sunt och går regelbundet på hälsokontroller – mer än så kan jag inte göra.

Och idrottar för att hålla sig i form inför åldrandet gör verkligen den förre allsvenske fotbollsspelaren i AIK.
– Minst tre gånger i veckan. Jag försöker köra hockey tre gånger i veckan, fotboll en och innebandy en. Man kan ju inte alltid vara med, men det blir minst tre gånger i alla fall. Det är kul att vara aktiv. Det som stör mig är att jag alltid väger två-tre kilo för mycket. Jag har vägt samma i femton år snart och det har alltid varit så, säger han, och fortsätter:
– Jag och mina vänner pratar självklart om vår hälsa. Förut pratade vi om våra föräldrars hälsa, men nu är det vår egen. Jag tror att män har blivit bättre på att prata om känslor och hälsa överhuvudtaget.

Det är något som Torsten Tullberg, som är kampanjledare för Mustaschkampen, delvis kan bekräfta.
– Att många inte känner till att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom beror till stor del på att män inte talar om sin hälsa eller sina sjukdomar. Var tredje svensk man har svårt att sätta ord på sina känslor och bara fyra av tio män har pratat känslor med en manlig vän den senaste månaden. Det anses helt enkelt jobbigt, säger han, och fortsätter:
– Men jag upplever faktiskt att mansrollen är under förändring. Allt fler unga män pratar i dag om känslor och vågar också tala om sin hälsa, och det är lättare att göra något åt sin hälsa om man är öppen att prata om den.

Bodströms korv stroganoff

(4 pers)
Ris
400 gram strimlad falukorv
2 chorizo
2 gula lökar
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
salt, peppar ,tabasco

Koka riset. Fräs korvarna i cirka fem minuter. Tillsätt lök och därefter grädde, vatten tomatpuré och soja. Koka cirka tio minuter. Tillsätt tabasco efter tycke och smak. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och vitkålssallad.

Fakta: Fempunktsprogram

Prostatacancerförbundet har tagit fram ett program i fem steg som ska förbättra levnadsvillkoren för män och minsta glappet upp till kvinnornas genomsnittslängd (en svensk kvinna lever i genomsnitt 3,5 år längre än en man).

1 Motion är det bästa receptet för ett långt liv och har bara positiva fysiska som psykiska effekter.

2. Ät varierat, på regelbundna tider och undvik skräpmat och rökning. Rökning är den i särklass största bidragande faktorn till cancer.

3. Stressa mindre. För mycket stress i långa perioder kan ge förhöjt blodtryck, minnes- och koncentrationssvårigheter samt hjärtinfarkt och utmattningssyndrom.

4. Börja tala om din hälsa. Män har för få nära vänner – och är rädda för att prata om sjukdomar och blotta sitt inre.

5. Alla som är över 50 år bör ta PSA-prov, ett enkelt blodprov som på ett tidigt stadie kan upptäcka prostatacancer.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.