Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Thomas Bodström vill se en idrotts- och hälsominister i svenska regeringen – inte att de frågorna ska ligga under kulturen.

Nyhet

Thomas Bodströms förslag: ”Gör Stefan Holm till minister”

Av Tobias Jansson 25 February, 2019

Förre justitieministern Thomas Bodström är kritisk till statsminister Stefan Löfvens regeringsbildning.
Nu lanserar han ett eget förslag:
– Jag tror att Stefan Holm skulle bli en riktigt bra idrotts- och hälsominister.

Sanna och Ida leder galan

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sålde Bingolotter och Sverigelotter för drygt 459 miljoner kronor under 2018, och att hela överskottet (177 miljoner kronor) har gått direkt tillbaka till föreningarna.

Det som förbryllar advokaten Thomas Bodström är att det inte finns någon renodlad idrotts- och hälsominister i den nya regeringen – på samma sätt som det saknas en integrationsminister. Men det är för idrottsfrågorna han brinner allra mest.

– En person som enbart är idrottsminister tror jag inte riktigt på. Det skulle bli för snävt och bara handla om elitidrott, VM och OS och det skulle vara svårt att få igenom budgeten. Däremot är topp och bredd inom idrotten beroende av varandra och där kommer hälsan in. Hälsan är det viktigaste, samhället skulle tjäna miljarder på en bättre folkhälsa, och därför bör man också satsa på den, säger han.

Vad krävs enligt dig av en idrotts- och folkhälsominister?
– Att man har ett intresse och en kunskap. Jag tycker att det är helt fel att ligga under kulturen. Jag har ingen aning om vår nya kulturminister och hennes intressen och kunskaper kring idrott, men jag har sett tidigare ministrar som har haft idrotten som ansvarsområde och som inte har haft något av det.

Är det en post som du skulle kunna tänka dig, med tanke på din bakgrund som allsvensk fotbollsspelare, idrottspappa, ordförande i en av Sveriges största fotbollsklubbar samt politiker?
– Haha, nej. Jag är färdig med politiken och ska inte tillbaka dit. Men varför inte Stefan Holm? Jag tror att han skulle bli riktigt bra i den rollen.

Höjdhoppslegenden och förre olympiske mästaren Stefan Holm är dock inte så sugen.
– Bodström har rätt i sak, dels att vi behöver en idrottsminister, dels att denne ska ha en fast förankring i svensk idrottsrörelse och gärna från gräsrotsnivå hela vägen upp till elitnivå. Däremot är jag inte rätt person för uppdraget. Jag har inte riktigt tid i nuläget och jag tror ärligt talat inte att jag skulle palla med det på ett rent personligt plan, säger han.

Vad anser du att en idrottsminister har för uppdrag, Stefan?
– Ser man på det rent idrottsliga handlar det väl om att ta ett helhetsgrepp på allt från ungdoms- och breddidrott och hela vägen upp till satsningar på elitidrott och olympisk idrott, men också att se över hur Sverige eventuellt ska satsa på att dra till sig stora idrottsliga arrangemang, i nuläget är ju vinter-OS 2026 aktuellt. Ser man mer på folkhälsodelen handlar det om att skapa möjlighet till idrott i vardagen. Det går till exempel inte att bygga nya bostadsområden utan plats för lek, rörelse och idrott i det absoluta närområdet.

Men Stefan Holm, som jobbar inom Internationella Olympiska Kommittén (IOK), har just nu inga planer på att ge sig in i den svenska partipolitiken.
– Nej, inte för tillfället. Mitt uppdrag inom IOK gäller ytterligare i ett och ett halvt år och i övrigt ska jag se över min tillvaro och förhoppningsvis ägna min tid åt att lotsa fler svenska höjdhoppare mot världseliten.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.