Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Hur resonerar du kring barn, ungdomar, idrott och sociala medier? Henrik Pallin är expert på området och ger tio handfasta tips för föräldrar och föreningar.

Hälsa

Tio tips från experten – så hanterar du sociala medier

Av Tobias Jansson 8 August, 2018

Hur blir en förening en förebild i användandet av sociala medier för sina barn- och ungdomslag?
– Jag tror att mycket är vunnet om man har en tydlig policy, säger Henrik Pallin, socionom och kommunikationskonsult med sociala medier som expertområde.

Rösta på din favorit inom kategorin Integration.

Visste du att…

… av de 25 kronor som Sverigelotten kostar går mellan 8 och 11 kronor direkt tillbaka till den säljande föreningen. Och för varje såld Bingolott går 15 till 18 kronor tillbaka.

Henrik Pallin tycker att vi – generellt sett – är väldigt duktiga på att ha ett förnuftigt förhållningssätt till sociala medier kopplat till våra barns idrottsutövande.

– Idrott handlar ju ofta om en kombination av framgångar och motgångar så det är ju faktiskt helt rimligt att det speglas även i den digitala kommunikationen. Många ungdomslag har även egna konton på exempelvis Instagram där de delar bilder från matcher, cuper och träningar. Sådana konton kan få en sammanhållande effekt, känslan av att vara en del av något. När man kollar igenom bilderna på den typen av konton är glädjen det man ser tydligast. Glädjen av idrottsutövande tillsammans, säger han.

Populär föreläsare. Henrik Pallin upplever ett stort behov av föreningar som behöver hjälp att utforma policy för sociala medier, och tycker att offline-samtal med ungdomar är bästa sättet att komma fram till en plan hur man bör agera.

När bör man vara extra vaksam?
– Jag tycker till exempel att man inte ska filma träningar och lägga ut. En viktig del av att lyckas är ju att misslyckas gång på gång. Och riskerar vi att hamna på Instastories när vi misslyckas, kanske man inte vågar testa gränserna för sin kapacitet utan stannar kvar i en trygghetszon.

Vilka frågor stöter du mest på från oroliga/nyfikna föräldrar och föreningsledare?
– Frågor om utanförskap och mobbning är ju alltid det man som förälder är mest orolig för. Tyvärr är det ju så att beteenden i vardagen även reproduceras i den digitala kommunikationen. Man måste låta sociala medier vara en del av vardagen för ungdomarna i klubben. De förväntningar vi har på dem när det gäller hur man beter sig mot lagkamrater och motståndare UNDER match och träning bör vi även ha när de kommunicerar öppet på nätet, säger Henrik Pallin, och fortsätter:

– Att uttrycka sin ilska, besvikelse och upprördhet är ju inget man vill censurera eller säga att man inte får göra. Men man behöver nog göra ungdomarna medvetna om hur det kan se ut utifrån.

Och att kritisera domaren före, under och efter match är ju inte okej, oavsett om det sker på planen eller på Snapchat!

Han menar vidare att man som förälder alltid har ansvar för sitt eget barn handlingar – och också att föreningar och förbund måste vara tydliga med att kommunicera sin värdegrund.

– Genom att utarbeta en tydlig policy för vad som är okej och inte okej på sociala medier så har man kommit långt. Annars är det lätt att sådana här frågor glöms bort och när någon sedan begår ett misstag så skuldbeläggs personen istället för kulturen. En bra policy är något man kan luta sig mot och ta stöd i. Och ska vara fri från pekpinnar och moralkakor!

Henrik Pallin ser sociala medier som ett positivt verktyg, om det används på rätt sätt.

– Vilken fantastisk reklampelare sociala medier ändå kan vara för idrott. När aktiva skriver på Snapchat till alla sina kompisar: ÄNTLIGEN DAGS FÖR TRÄNING!

Läs mer om Henrik Pallin på www.natvanor.se

Henriks tio tips till idrottsföreningar och föräldrar:

1. Ha en policy för användning av sociala medier. Gör den enkel. Ett par punkter räcker.

2. Involvera så många som möjligt i policyn. Spelare, ledare, föräldrar och styrelse måste alla få säga sitt.

3. Gör klart för barnen och ungdomarna vad du som förälder – eller ni i föreningen – förväntar er av dem när de är på nätet.

4. Lös eventuella problem som uppstår offline.

5. Om problem uppstår, var öppna. Redogör för fakta och visa att ni tar problemen på allvar.

6. Tillåt inte att någon filmar träningen. En träning ska vara en trygg miljö där det är okej att prova nya saker, att misslyckas och att göra bort sig.

7. På samma sätt som du som förälder intresserar dig för ditt barns fritidsintressen som basket eller fotboll, så bör du lära dig vad ditt barn gör på nätet.

8. Om du som förälder för en statusuppdatering på nätet så fråga alltid dig själv först: Kan jag stå för det här för mamma, mormor, chefen, Aftonbladet, kompisarna?

9. Var inte rädd för att be andra ta bort inlägg.

10. Uppmuntra barn och ungdomar att i första hand prata med en vuxen om det uppstår problem.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.