Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Terese Alvén är en känd träningsprofil som bland annat driver Rörelseglädjepodden – och hon förespråkar sund, naturlig rörelse i vardagen.

Träningsprofilens råd: Så här kommer du igång med träning på semestern

Av Tobias Jansson 19 June, 2018

Semestertiderna är här – och då kanske många äter och dricker lite mer onyttigt än vanligt. Samtidigt kan man låta juli bli nya januari, och äntligen ta tag i sin träning.
– Varför inte boka in träningsdejter? frågar sig träningsprofilen Terese Alvén.

Rösta på din favorit inom kategorin Integration

Gymmen och de olika träningsanläggningarna i landet säljer aldrig så många årskort som i januari. Då vill svensken i gemen komma i gång med sin träning efter en ofta rätt onyttig avslutning av föregående år, och nyårslöftena om att ”äntligen ta tag i träningen” avlossas av massor av folk kring det där magiska tolvslaget.

Nu när vi går in i den riktiga sommaren och härliga semestertider, väntar för många ett lite mer ohälsosamt liv – men också tid för att ta tag i exempelvis sin träning.

– Det är klart att man ska njuta av grillkvällar och fikastunder på badstranden. Men ingenting blir bra om det går till överdrift. Se till att ha skoj med vänner och familj – men det behöver inte alltid betyda mat och fika. Bjud gärna in till brännbollsmatch, spela beachvolleyboll, spring tillsammans med en kompis – eller varför inte bygg en hinderbana i trädgården eller på någon allmän plats, säger Terese Alvén.

Hon själv förespråkar en aktiv vardag med mycket rörelseglädje, och försöker leva som hon lär.

– Semestern är en begränsad tid och det är okej att vara avslappnad denna period. Men man ska komma ihåg att det även finns fräscha sommarsallader och söta jordgubbar som komplement till mer onyttiga alternativ, säger Terese.

Under ”terminerna” har många svårt att få ihop sin vardag rent tidsmässigt. Barn ska hämtas, lämnas och skjutsas. Man själv ska arbeta, ibland för mycket. Men under semestern är det många som får den där välbehövliga avlastningen ibland, och då öppnas oanade möjligheter och mängder av alternativ till att bara läsa den där spännande boken i hängmattan.

– Min favorit när vi har barnvakt är att få till en träningsdejt med min make. Något jag verkligen rekommenderar till andra och det funkar såklart lika bra med en kompis. Vi älskar att springa tillsammans, spela golf eller tennis. Så tipset är att utöva en rolig sport eller träna utomhus, avsluta med ett dopp i havet eller en pool och fyll på energidepåerna till max med endorfiner, sol och skratt. Du kommer definitivt att vara en bättre mamma eller pappa när det är dags att hämta barnen, säger Terese Alvén.

Och det är aldrig fel att blanda in barnen in sin träning och göra fysiska aktiviteter tillsammans.

– Det är ofta det enkla som är det roliga. Allt som behövs är fantasi och en vilja. Utgå från barnens intressen och spinn loss på det. Hemma hos oss älskar vi hinderbanor och det funkar både inne och ute. Annars är det skoj att göra parövningar, allt från situps där ni gör en high-five med varandra mellan varje repetition eller där ni växelvis ligger på mage och den andra hoppar över en, sedan gäller det att snabbt byta position.

Soffpotatisen, då, som äntligen bestämmer sig för att ge sig själv och sin kropp chansen att komma igång med träning på allvar under semestern … vad har du för råd till hen?
– Bara börja! Vänta inte. Bästa dagen att börja är idag. Välj en träningsform eller sport som du tycker är rolig, eller i alla fall en som är minst tråkig om du inte riktigt funnit kärleken i sporten än. När man väl börjar med en sport brukar det bli roligare efter ett tag när man får rätt teknik, orkar mer och utvecklas, svarar Terese, och fortsätter:

– Ge träningen en ärlig chans. Att träna tillsammans med andra eller lyssna på grym musik när man tränar är bra motivationshöjare. Boka också in träningen i kalendern, även när det är semester och sommar. Att sätta mål med sin träning är också kul. Sätt mål och delmål som peppar dig att träna även dagar när det känns tungt.

Läs mer om Terese Alvén

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.