Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
André Myhrer har vunnit allt – utom VM-guld. Han har ännu inte bestämt sig om sin framtid, utan ska "känna" sig fram.

Intervju

Världens bästa slalomåkare: ”Jag skulle lägga in dubbelt så många idrottstimmar i skolan”

Av Tobias Jansson 4 February, 2019

Alpina stjärnan André Myhrer har en uppmaning, som riktas inte minst mot våra politiker:
– Vi måste få till åtgärder som kan uppmuntra till mer spontanidrott och rörelse för barn och ungdomar.

Rösta på din favorit inom kategorin Ledare

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sedan 1990 har fått tillbaka över 16,3 miljarder kronor tack vare försäljning av Bingolotter och Sverigelotter.

André Myhrer hade en plan redan när han sökte till skidgymnasium som tonåring. I den ingick att göra militärtjänstgöringen på idrottspluton, att komma med i det alpina landslaget, att ta OS-guld, att vinna världscupen och att köra hem ett VM-guld. Nu är det bara det sistnämnda som saknas, för hemmamästerskapet i Åre i februari gick inte riktigt som han hade tänkt sig.

Om det var sista chansen eller inte vill han låta vara osagt. ”Att sluta på topp är överskattat”, menar Myhrer, som hellre bejakar glädjen och kärleken till skidåkningen – som en sorts fjälltopparnas motsvarighet till tennisens Roger Federer.

Just glädje är något som är viktigt för André Myhrer i allt han gör – om det så är att åka skidor, köpa en ny gitarr, trolla för sina barn eller umgås med en ny familjemedlem. Den nya medlemmen är en ensamkommande flykting som Andrés svägerska och man har tagit emot och öppnat sitt hem för.

– De ville göra skillnad, vilket jag tycker är helt fantastiskt. Vi har fått ta del av hans liv och historia och man inser då hur lyckligt lottade vi är i Sverige. Det har varit en jobbig resa för honom och är än i dag, det är en fruktansvärt utdragen process. Men vi har fått en ny familjemedlem, vilket vi är så glada för.

Den nära personliga kontakten med en ensamkommande pojke gjorde att André Myhrer förra våren var frontfigur under en manifestation i Stockholm, där han lämnade över ett upprop till dåvarande utbildningsministern Gustav Fridolin (MP). Syftet var att stoppa omflyttningarna av ensamkommande barn och unga, att frysa utvisningarna samt att ta beslut om amnesti för dem som varit mer än ett år i Sverige.

 

Tidigare har du också engagerat dig i Riksidrottsförbundets kampanj ”Min andra idrott”, vars syfte är att motverka för tidig specialisering för barn och ungdomar inom idrotten. Vad skulle du göra om du blev idrottsminister i Sverige?
– Jag skulle dubbla idrottstimmarna i skolan, och jag skulle ställa krav på klubbar och idrotter att främja att barn ska kunna syssla med flera idrotter istället för att bli tvingade till en. Man ska inte bli tvungen att stå över en match eller tävling bara för att man inte har varit med på alla träningar. Idag satsas det hundra procent på en idrott i alldeles för låg ålder. Därigenom skapar vi barn som är mentalt brända när de ska ta steget in i en elitsatsning och det blir allt färre som orkar ta steget som krävs, svarar André Myhrer som själv spelade fotboll upp till gymnasieåldern, och fortsätter:
– Jag skulle också få till åtgärder som uppmuntrar till mer spontanidrott och rörelse. Föreningslivet är en enormt viktig del av idrotts-Sverige, där vi skapar ett rörligare Sverige. Och det behövs kanske mer nu än någonsin tidigare, eftersom vi blir mer och mer stillasittande.

 

Inget föreningsliv utan eldsjälar, brukar man säga. Vilka eldsjälar har du haft i ditt liv?
– Många, och mina föräldrar är såklart de största. Men jag har haft förmånen att jobba med otroligt många duktiga tränare genom åren. Peter Eng från Bergsjö är en sådan eldsjäl som outtröttligt jobbat med Bergsjö Hassela Alpinas ungdomar och som fortfarande gör det. Hans Ottosson har viktig för min utveckling under tiden i juniorlaget. ”Otto” har en lång karriär bakom sig inom det alpina och har inte släppt det trots att han har gått i pension.

 

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.