Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
När Martin Lidberg kom på glid i tonåren ställde hans tränare upp i vått och torrt – och fick honom på rätt spår igen.

VÄRLDSMÄSTAREN:

”Alla i Sverige måste få möjlighet att idrotta”

Av Tobias Jansson 5 April, 2018

Martin Lidberg var på väg att kasta bort hela sin talang. Men hans tränare Tibor Babosch fick honom på andra tankar.
– För mig är han en riktig eldsjäl, säger Lidberg.

Nominera din eldsjäl

Tibor hade den unika egenskapen att han ringde runt till de unga brottarna som inte kommit till träningen, och frågade varför det hade uteblivit. Som ett sätt att bry sig, att visa att alla var sedda.

– Han sa till mig att jag inte fick kasta bort min talang, när jag var lite på glid i mitten av tonåren. Jag tror att många behöver en extra push under de där lite jobbiga åren, säger Lidberg.

Resten är ett stycke brottningshistoria, och prishyllan därhemma kan skryta med såväl VM- som EM-guld.

– Utan eldsjälarna som fanns när jag växte upp hade jag aldrig blivit den jag är i dag, säger Martin Lidberg, och fortsätter:

– På den tiden, när jag växte upp, var allt ideellt. Jag har en känsla av människor i dag är mer stressade, att de inte riktigt har tid att vara eldsjälar på samma sätt – och att fler vill ha betalt för sina insatser. Det är synd att det har blivit så, men det är väl en del av samhällsutvecklingen.

Den gamle världsbrottaren och Mästarnas Mästare-vinnaren tror att idrotten och föreningslivet ibland kan vara inne på en farlig väg.

– Alla måste ha råd att idrotta i vårt land. Tyvärr är det inte så inom alla idrotter. De är de som har föräldrar som kan betala som har råd i vissa sporter. Det är utrustning som kostar, det är höga medlemsavgifter … här måste verkligen alla idrottsföreningar jobba stenhårt för att ge alla chansen att få vara med, säger han.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.