Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
handboll stefan löfgren
Stefan Lövgren ser idrott och engagemang som en utbildning – för livet.

Intervju

VD:n för landslaget: ”Det är en fråga om överlevnad – hur ska svenska modellen leva vidare?”

Av Jakob Lundberg 11 September, 2018

Vad vore svensk handboll utan ideellt arbete och eldsjälar?
– Jag vågar inte ens tänka på det. Det är ju en fråga om överlevnad, säger förre storspelaren Stefan Lövgren som idag är vd för Svenska Handbollslandslaget AB.

Rösta på din favorit inom kategorin Hälsa

Visste du att…

… Folkspel är en ideell organisation som ägs av 73 riksorganisationer i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter (Bingolotto och Sverigelotten) för på så sätt dra in pengar för att finansiera sin verksamhet.

När Stefan Lövgren får frågan om vilken eldsjäl han mött i handbollen som betytt extra mycket, då nämner han en man som alltid fanns på Redbergslids IK:s spelarbänk. Han fanns där i 36 säsonger tills han var 78 år.

Under matcherna ryckte hans ögonbryn upp och ner. Blinkningarna var intensiva och blandades med olika grimaser. Fötterna rörde sig fram och tillbaka, bytte hela tiden läge. Handflatorna trummade nervöst mot låren. Han såg ut att ständigt försöka sätta sig tillrätta men hittade aldrig något bekvämt läge.

Han var ofta den mest högljudde på RIK:s avbytarbänk. När laget spelade försvar ylade han: ”Jobba, jobba, jobba!”. Och: ”Armarna! Upp med armarna!”. Då lyfte han sina armar och klappade händer ovanför huvudet.

Hans namn var Pål-Henry Jeppsson, en trygg skåning som var RIK:s lagläkare 1974-2010 och var med och vann tolv SM-guld.

– Han finns tyvärr inte med oss längre. Det var helt ofattbart vilken gärning han gjorde. På kvällar och helger, han öppnade alltid sitt hem och tog emot oss spelare som hade ont i tid och otid. ”Pålles” gärning är det bästa jag kan komma på som symbol för eldsjälen under den spelarkarriär jag hade, säger Stefan Lövgren.

Vad betyder eldsjälarna generellt för handbollen?
– De är ju en fråga om överlevnad. Alla de här ideella timmarna som ledare eller föräldrar eller vilka det nu är, lägger för att få idrotten att fungera. Det finns en oändlig, aldrig sinande ström av saker som måste göras. Det arbetet är A och O för föreningslivet och för att våra ungdomar ska kunna hålla på med idrott, säger Lövgren och fortsätter:

– Det är på något sätt ett DNA i idrotten och handbollen. De ideella ledarna förkroppsligar värderingarna i sporten och hur vi är en del i att utbilda ungdomarna till att bli samhällsmedborgare. Man går inte dit för att få betalt, utan man gör det på frivillig basis med värderingar som handlar om kamratskap och att ta hand om varandra.

Är du själv en eldsjäl?
– Det är jag väl, liksom du och alla andra idrottsföräldrar som löser arbetsuppgifter när våra föreningar har evenemang. Exempelvis, i år på Bohus Cup hade jag ett morgonpass som värd på en förläggning från klockan 6 till 13. Och det gör jag gärna. Det tillhör föreningslivet och där ska man dra sitt strå till stacken.

Vad mer utmärker en eldsjäl?
– Hjärtat att hjälpa till att ta hand om andras barn, och inte bara sina egna. Det är inte bara idrott, utan det är faktiskt en utbildning – för livet och i livet. Större ord har jag svårt att finna för den gärning som alla gör, på olika sätt.

I april 2017 avled Pål-Henry Jeppsson, 85 år gammal.

Hur ser framtiden ut för eldsjälar?
– Många funderar nog på hur den svenska idrottsmodellen ska gå vidare, säger Stefan Lövgren. Det gäller allt från finansiering och statligt stöd till konkurrensen från andra typer av fritidsaktiviteter. Men eftersom idrotten är så passionerad och känslomässigt förknippad, så tror jag att eldsjälen kommer att finnas kvar. Jag har ingen spåkula, så jag kan inte säga exakt hur det kommer att se ut. Om 15 år kanske vi definierar eldsjälar på ett annat sätt, men jag tror och hoppas att de alltid kommer att finnas kvar.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.