Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Lilla Skärgårdens SK har både konståkning och ishockey i sin verksamhet – och har fostrat Sveriges bästa damhockeyspelare, vilket ordförande Anna Nyberg är stolt över. Bilder: Andreas Nylander

Hockeyklubbens ordförande

”Vi gör ingen skillnad på tjejer och killar”

Av Tobias Jansson & Jakob Lundberg 11 February, 2018

Hanna Olssons moderklubb Skärgårdens SK är en speciell förening. Konståkningssektionen har bara flickor. Hockeysektionen har 90 procent pojkar.
– Jämlikhet är ett av klubbens viktiga värdeord. Hockeyn ska bedrivas på samma sätt för tjejerna som för killarna, säger klubbens ordförande Anna Nyberg.

Rösta på Årets Ledare här!

Hur känner du inför att Hanna Olsson, som har fostrats i er förening, nu har nått sin stora dröm och spelar OS?
– Det finns inte ord för hur stolta vi i SSK är över Hanna och hennes inställning till sin sport. Hon är en av de absolut största förebilderna vi har och är oerhört omtyckt av alla. När hon var lite yngre och vi jobbade i teoretiska gruppövningar så nämnde hon en gång vikten av att lära sig att skilja på när man kan lattja runt och ”bara ha kul” och när det är allvar och man behöver fokusera till 100 procent, berättar Anna Nyberg och fortsätter:

– Det vi kan lära oss av henne är att det är väldigt viktig att just bara få ha kul och känna glädje på is, men att det även finns stunder där detta måste kombineras med fokusering. Hanna är en stor inspiratör och förebild för oss alla och hon har visat att ”drömmen kan bli sann”.

Hur jobbar ni med jämställdhet i Skärgårdens Sportklubb?
– Vi har ingen policy framtagen just i detta perspektiv, men vi pratar alltid om vad det betyder och att jämlikhet är ett av våra värdeord. Detta informerar vi om under möten med aktiva medlemmar och föräldrar. Och det står om det i vår klubbroschyr.

Ingen skillnad ska göras mellan tjejer och killar när det gäller resurser och förutsättningar.
Av de 220 spelare som finns i Skärgårdens olika hockeylag är ett 20-tal tjejer. Tills nyligen spelade alla tillsammans med killar, men sedan november finns också ett nystartat flicklag.

– Det är viktigt att ha både renodlade tjej- och pojklag. Vi tror att det är enda chansen att få en verksamhet som kan växa och där fler lag kan skapas med fokus på spelarnas egna förutsättningar. Sedan är det skillnad i regelverket för dam- och herrhockey. I ett tjejlag kan spelarna bättre lära dig den spelstrategi som gäller för damhockey, säger Skärgårdens SK:s ordförande.

Hur gör ni för att enstaka tjejer i de pojkdominerade lagen ska trivas?
– Vi gör ingen skillnad på tjejer och killar, förutom att tjejerna alltid erbjuds egna omklädningsrum om de önskar. Vår erfarenhet är att det fungerar bra med båda könen i samma lag upp till 15-16 år. Därefter blir det oftast lite för stora fysiska skillnader vilket ökar skaderisken för tjejerna.

Vad händer med era tjejer när de har nått den åldern? Måste de sluta med hockey då?
– Vår klubb har idag samarbete med Göteborgs HC och Hovås som har mer etablerad tjejhockey. Vi erbjuder alltid fortsatt träning hemma hos oss med pojklagen, och samtidigt kan tjejerna spela matcher i de andra klubbarnas etablerade tjejhockeylag, säger Anna Nyberg och fortsätter:

– Självklart hoppas vi att vår satsning på tjejhockey ska lyckas så bra framöver att även vi kommer att kunna erbjuda matchspel i damserie.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.