Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
I Vårgårda sker ständiga möten mellan nyanlända och gammelsvenskar som förenas av innebandyn.

Integration

Wårgårda IBK:s satsning: ”Vi blev helt klart inspirerade av Filip och Fredrik”

Av Jakob Lundberg 4 May, 2018

Wårgårda Innebandyklubb startade ett lag för ensamkommande ungdomar.
– Innebandy är en så ursvensk sport, och vi ville ändra på det. Detta berikar klubben jättemycket och får oss att tänka bredare, säger Alfred Hedlund, en av initiativtagarna.

Nominera din eldsjäl inom integration

Ett gäng somalier i Borlänge började spela bandy på is. De bildade Somalias landslag och deltog 2014 som första afrikanska nation i bandy-VM som spelades i Sibirien.

Detta skildras i dokumentären ”Trevligt folk”. Alfred Hedlund och några av hans kompisar i Wårgårda Innebandyklubb såg Filip Hammars och Fredrik Wikingssons film.

– Vi måste hylla Filip och Fredrik lite. När vi såg filmen tänkte vi ”Fasen, det här är ju så häftigt. Kan vi inte göra något liknande i innebandyn? Det är klart vi kan!”. Och så gjorde vi det.

Inte med VM som målsättning – men väl att få ungdomar, som aldrig hade sett plastklubbor och bollar med 26 hål i, att spela innebandy.

Tillsammans med klubbkamraterna Christoffer Bergqvist och Martin Bergqvist satte Alfred Hedlund igång med att kontakta gymnasieskolan i Vårgårda.

”Många roliga steg på vägen”

De kom till skolan och presenterade sporten, för att få nyanlända intresserade av att försöka sig på innebandy. De delade ut fribiljetter till nästa A-lagsmatch och bjöd in till prova-på-träningar.

– Innebandy är något ursvenskt som de aldrig, aldrig hade fått testa. Det blev många roliga steg på vägen. Från första början hade vi väl inga planer på att det skulle bli ett seriespelande lag.

Men när ungdomarna väl hade kommit och provat innebandy blev många kvar – och fler anslöt. Så hade laget WIBK United bildats. Första målet var att efter bara någon månads träning vara med i Welcome Cup 2017. Det är en turnering i Göteborg för lag med i huvudsak ensamkommande ungdomar.

– Killarna hade bara åtta träningar i benen, men ändå slutade vi fyra av åtta lag. Det var fruktansvärt kul för alla och det gav en jätteboost.

United fortsatte tillsammans, att träna och utvecklas.

– I årets Welcome Cup blev vi tvåa, med minsta möjliga marginal till segrarlaget, berättar Alfred Hedlund.

Resultaten på planen ger glädje, men innebandyprojektet i Vårgårda handlar om så mycket mer än vilket lag som lyckas skicka plastbollen i mål flest gånger.

– Det här har berikat klubben jättemycket. Det får oss att tänka bredare i alla lägen. De här ungdomarna har inga mammor och pappor som kan köra till bortamatcher, utan vi behöver fixa buss. Och de ska ha mat på bortamatcher. De har inga pengar för att gå på årsfesten och så vidare. Men de ska förstås vara med som alla andra i klubben, och vi hittar lösningar. Detta är vårt sätt att bidra lite. De här killarna får en väldigt bra bild av Vårgårda som kommun, av klubben och av sporten innebandy.

Alfred Hedlund betonar att WIBK United inte ska vara som en klubb i klubben, utan att det är viktigt att verksamheten leder till nya möten, kontakter och utbyten mellan nyanlända och gammelsvenskar. Då blir det integration på riktigt.

– Vi kör en del blandade träningar och flera av killarna har fått spela med u-laget. Vi har fått till en bra mix och den kommer att bli ännu tydligare nästa säsong. De enda vuxna Vårgårdabor som många av de här ungdomarna har känt förut är sina lärare i skolan och personalen på boendet. Men nu har de fått kontakt med många fler.

Vad har du och de andra klubbledarna lärt er?
– Vi har fått ett intresse för samhällsfrågor på ett helt annat sätt än tidigare. Man har fått en helt annan bild av världen och Sverige på många sätt. Vi har hört om de här killarnas livsöden. Och flera medlemmar i klubben har blivit familjehem till spelare i laget. Det blir också spontana kontakter. Ledarna har bjudit hem några av dem på fotbollskväll. Vi snackar om allt möjligt, vi käkar ihop och byter recept. Det är skithäftigt. Nu har jag lagat afghanska köttbullar hemma.

Hur går det för ungdomarnas asylprocess? Får alla stanna?
– Det är detta som är det sorgliga. I vårt lag är det nog bara sex stycken av 17 som har fått uppehållstillstånd. Resten lever i ovisshet och jättestress. Det har hänt att en kille har fått ett negativt besked på förmiddagen, inte varit i skolan men ändå tagit sig till träningen. Vad kan man göra då? Ge en ryggdunk och hoppas att allt går bra ändå. Man blir väldigt berörd och det känns jobbigt när sådana här saker kommer en så nära. De har ofta inget att återvända till, utan de har kanske levt länge på olika flyktingläger och många har förlorat kontakten med sina familjer.

Vad blir nästa steg för Wårdgårda IBK?
– Att nå fler yngre killar och tjejer med utländsk bakgrund. Innebandy är ju tyvärr en klassisk svensk ”vit” sport, om man ska vara ärlig. Så vill vi inte ha det, utan klubbens vision är att vi ska bredda oss, säger Alfred Hedlund och fortsätter:

– Eftersom innebandy är mer okänt har vi en tuffare resa än exempelvis fotboll och basket. Då måste vi anstränga oss mer och tänka nytt. Vi har köpt in låneglasögon och låneklubbor. Det ska inte hänga på pengar och att man måste köpa en massa saker. Alla ska kunna vara med gratis och testa.

Nominera din eldsjäl inom integration

Alfreds råd till andra föreningar

Så här säger Wårgårda IBK:s Alfred Hedlund till andra föreningsmänniskor som funderar på att engagera sig i integration:
”För det första: Gör det absolut! Oavsett vilken idrott det handlar om. Och man måste anstränga sig och tänka lite nytt. Det går inte att bara sätta upp en lapp, utan det behövs uppsökande verksamhet. Och det kan finnas bidrag att söka. När vi startade projektet fick vi lite stöttning av Vårgårda kommun, Västra Götalands Idrottsförbund och Svenska Innebandyförbundet.”

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.