Alexander Wennersten

Boxning har varit en stor del av Alexander Wennerstens liv.
Först som barn, sedan som proffs, nu som ungdomsledare.
– Jag ser det snarare som en fritidsgård än en boxningsklubb, säger han.

BK Rapid i Västerås är en – av många – boxningsklubbar som utmärker sig. De bedriver inte bara boxningsträning för unga och gamla och alla mittemellan, utan de tar också ett stort socialt ansvar.
– Det är jätteviktigt att dagens ungdomar har någonstans att bara vara och att de får träffa vuxna som inte är deras föräldrar eller lärare i skolan, säger han.

Startskottet

Det är det helhetsgreppet som genomsyrar BK Rapids hela verksamhet.
– Jag märkte att det var några grabbar fick mer uppmärksamhet här än vad de fick någon annanstans, säger Alexander, och den insikten var startskottet till något stort.

Vid ett besök hos BK Rapid så pågår det ständigt boxning, men också så mycket annat. Här kan Västeråsungdomarna spela tv-spel, pyssla med musik, hjälpa varandra med skoluppgifter – eller bara hänga.
– Dörrarna till vår klubblokal är verkligen öppna. Hit får alla komma. Det spelar ingen roll om de inte kan svenska, om det är tjejer eller om de inte ens vill träna boxning. Vi har skapat en möteplats och vissa ungdomar har vi aktivt sökt upp, andra har kommit självmant. Stämningen som vi byggt upp här är … fantastisk.

Boxningen viktigast

Men till syvende och sist är det ändå boxningen som är kärnverksamheten och det går inte att komma ifrån.
– Att se en ung kille eller tjej utvecklas, både som människa och som boxare, är helt fantastiskt. Att se dem … växa, som individer. Det är lätt värt alla timmar som man lägger ner varje vecka, säger Alexander.

Och många timmar blir det. Alexander är där på morgonen, på förmiddagen, på eftermiddagen och på kvällen. Dag efter dag, vecka efter vecka. Plus att det på helgerna ofta är tävlingar som han hjälper till vid.
– Och jag som sa ”Nej, jag ska inte bli ledare”… Sen ville min svågers barn börja boxas, och då hängde jag med och … på den vägen är det, säger Alexander och skrattar.