Hanna Ewenson

Det går att lära gamla hundar att sitta. Och det går att vända en nedåtgående spiral i en klassisk idrottsförening.
Hanna Ewenson har på drygt två år fått ordentlig fart på HF Olympia där hon också driver plattformen ”Alla kan lira” för barn med funktionsvariation.

HF Olympia var inne i en riktigt tung period. Organisationen vacklade, de ideella krafterna var för få, ekonomin var i gungning.
Då dök Hanna Ewenson upp, för att i första hand arbeta med marknadsföringen.

– Vi är en unik förening med medlemmar med massa nationaliteter och bakgrunder. Det var lätt att börja tycka om klubben direkt, säger hon.

När vi ringer Hanna för att berätta att hon blivit en av finalisterna i Årets Eldsjäl är det fredag eftermiddag. En bättre helgpresent kunde hon inte – men hon valde sitt speciella sätt att fira.

– Ikväll ska jag till klubbstugan och hjälpa till att måla om …

Hanna Ewenson kom till HF Olympia i samband med Eskilscupen för två och ett halvt år sedan när dåvarande ordförande ställde frågan.
Hon har blivit kvar och gjort så mycket mer än bara jobbat med marknadsföringen. Hon har varit lagmamma och ledare i fotbollsskolan och sedan snart ett år är hon dessutom ordförande i föreningen.
I klubben finns också en alldeles speciell fotbollsplattform, ”Alla kan lira” för barn med funktionsvariationer och som Hanna Ewenson leder.

Hon beskriver det som fotboll uppbyggt på lek och gemenskap. Det viktiga är inte hur duktig man är på att dribbla, skjuta eller passa. Värdet finns i själva tillhörigheten och den största utmaningen är faktiskt att få de aktiva att lämna sitt hem och komma ner på träningen.

– Här kan man träffa andra föräldrar eller syskon får se att det inte bara är deras syskon som är lite annorlunda. Det finns inga krav. Alla får vara precis som de är.

Det är det som genomsyrar hela Hanna Ewensons ledarskap. Hon vill förvisso sätta klubben på kartan och att den blir något som andra pratat om med respekt och varför inte lite avundsjuka, men det är inte så att hon vill, måste eller ska göra allting själv.
”Alla ska med”, skulle kunna vara devisen.

– Detta är något som vi alla i föreningen gör gemensamt – och jag ställer krav, inte minst på seniorerna. Om alla drar sitt strå till stacken så kommer slutresultatet att bli riktigt, riktigt bra.