Jonathan Årets Eldsjäl Specialpris

Tuffing på isen. Macho som andranamn. Men bakom visiret dolde sig en helt annan individ.

I dag verkar Jonathan Hedström, med hjälp av sina egna erfarenheter, för ett ökat välmående.

– Det känns givetvis oerhört tillfredsställande och hedrande att bli uppmärksammad i det här sammanhanget. Förhoppningsvis kan det leda till ett i vissa delar förändrar beteende inom elitidrotten, säger Jonathan Hedström, som tilldelas Årets Specialpris 2020 av Folkspel i samarbete med Expressen.

Han får det inte för alla vunna matcher, alla tacklingar, allt hårt arbete för sina lagkompisar eller all den djärvhet som krävs för att vara på högsta nivå i en tuff idrott. Inte heller för att han stod ut med hånfulla viktkommentarer från ledare som i en förlängning ledde till allvarliga ätstörningar.

Jonathan Hedström får ta emot utmärkelsen från Folkspel och Expressen för det mod han visat efter karriären genom att förmedla sin historia om ett liv många unga drömmer om, men som ibland är långt ifrån en sund tillvaro.

– Mitt mål är att besöka alla svenska elitklubbar i hockey och berätta min historia jag kommer inte att ge mig där. Men vissa säger bara när jag hör av mig ”de finns ingen psykisk ohälsa hos oss” …

Jonathan Hedström fick till sist, efter 20 år av allvarliga ätstörningar, ett slags ultimatum av sin läkare: Ät – eller dö!
”Jonte” valde att äta och ta tag i sina problem, och mår i dag bra.

– Men visst, jag har svårare dagar också såklart, men på det stora hela har jag det bra, säger han.

Jonathan Hedström
Ålder: 42.
Född: Boliden, Västerbotten.
Urval av klubbar: Skellefteå, Luleå, Djurgården, Timrå, CSKA Moskva (KHL), Mighty Ducks Anaheim (NHL).

Meriter: 77 landskamper med Tre Kronor, tre VM-turneringar, med i OS-truppen som vann guld i Turin 2006.

Övrigt: Gav 2014 ut självbiografin ”Jonte – rakt från hjärtat”.

Fakta: Årets Specialpris

Samarbete mellan Folkspel och Expressen.
Delas ut för andra gången. Priset gick 2019 till Loui Sand.
Kriteriet för att tilldelas utmärkelsen är att lyfta en person, förening eller organisation som står upp för ett bättre och mer inkluderande samhälle – en person eller förening som öppet har försvarat grundläggande värderingar.
Priset är ett stipendium på 50 000 kronor.