Karlstads Segelsällskap

Karlstads Segelsällskap har ambitionen klar:
De ska bli Sveriges ledande förening för parasegling.
– Vi har massor av idéer för framtiden, säger ordföranden Stefan Ekblom.

Karlstads Segelsällskap har länge varit en inkluderande förening för alla. Sedan 2006 har erbjudits parasegling, och senaste säsongen hade klubben totalt 15 aktiva paraseglare.

– När jag seglar lämnar jag alla mina begränsningar på land. Jag får en annan frihet ute i båten, säger rullstolsbundna Elin Nordenborg.

Totalt jobbar 15 specialutbildade instruktörer i segelsällskapet och satsningen på parasegling kommer bara att växa.

– Tanken är att vi ska bli ett slags segelcenter för paraseglare. Det står högt på vår agenda, säger Stefan Ekblom.

När vi besöker föreningen är det fortfarande februari och vinter, och alla längtar efter våren när båtarna ska ner i vattnet. En ny säsong väntar runt hörnet.

– Det känns som om vår satsning på parasegling engagerar många i klubben. Det är många som diskuterar och pratar om det, om hur vi ska utveckla verksamheten, säger Stefan Ekblom.

De flesta av seglarna kör enmansbåtar som är anpassade efter den typ av styrningen som seglare klarar. Tillsammans med Svenska Seglarförbundet och Värmlands Idrottsförbund har Karlstads Segelsällskap också sjösatt ett treårsprojekt som heter ”Segling – tillgängligt för alla”.

Målsättningen är att växa som förening och kunna erbjuda segling för alla oavsett bakgrund, tidigare erfarenhet, ursprung och eventuell funktionsnedsättning.
Men som hos många andra föreningar är det inte bara själva seglingen som betyder något. Det sociala umgänget, sammanhållningen och det vardagliga hjärtvänliga gnabbet är nog så viktigt.

– Det är klart att jag upplever begränsningar i mitt vardagsliv. Men när jag är ute i båten och seglar så finns det faktiskt inga begränsningar alls. Så upplever i alla fall jag det, säger Elin Nordenborg, som i samarbete med Karlstads universitet ska ta fram en helt ny sittstol som ska underlätta seglingen, och fortsätter:
– Det är ju viktigt att jag kommer upp lite och ser allt när jag seglar.