Louise E Chatteli

Louise E Chatteli och hennes häst Hannibal har en annorlunda hobby:
De älskar att besöka sjuka barn.
– Jag vill se fler hästar inom sjukhusvärlden, säger Louise.

Louise E Chatteli har massor av olika ridsportprojekt på gång på sin hästgård Hummeldal utanför Södertälje. Men det är för engagemanget för sjuka barn som hon har blivit finalist i Årets Eldsjäl.
– Jag hade en nära vän som hamnade på sjukhus. Tyvärr är han inte med oss idag. Men där och då väcktes tanken, berättar Louise.

Tillsammans med Hannibal åker Louise land och rike runt och besöker vårdinstanser och sjukhus. Hannibal används i lekterapin, han showar för barnen, han låter barn rida på honom, han låter dem klappa och mata.

En perfekt häst

Det är ovärderligt för barn som har långa sjukhusvistelser, ofta på grund av allvarliga sjukdomar.
– Det blir ett avbrott i vardagen för dem, och jag vill vara ute så mycket jag kan, för det ger också tillbaka väldigt mycket att få se glädjen hos barnen när de får träffa Hannibal, säger Louise, och fortsätter:
– I Hannibal har jag hittat en perfekt häst för detta …

Men det var inte självklart från början. Hannibal är en viljestark häst, med starka instinkter och drifter.
Fast hårt arbete lönar sig. Till sist stod Louise inför den stora utmaningen: att ha med Hannibal till den mest befolkade plats hon kunde tänka sig, Sergels Torg i centrala Stockholm. Allt för att se hur han skulle bete sig bland barnvagnar, stressade människor och myllret av människor.

Första besöket

Hannibal klarade det galant, och därför bestämde Louise att han var redo för sitt första sjukhusbesök.
– När jag är ute på mina besök känner jag verkligen att jag gör något som är bra för andra människor och det kan jag leva på länge. Och jag är helt fascinerad över hur Hannibal beter sig och mer eller mindre kommunicerar med barnen.

Varje besök är unikt. Det kan vara alltifrån Pocahontas-tema till frågesport, där Hannibal skakar eller nickar på huvudet som svar. Runt de stora högtiderna är intresset för att få besök av Louise och Hannibal väldigt stort.
– Hästar kan ta fram oväntade sidor av människor och Hannibal är verkligen bra på det. Han är en riktig kanonhäst, och om jag som jobbar med hästar kan vara med och göra detta, så är det ju det jag ska göra, säger Louise.