Malin Carlsson

Att ha fyllt 50 år ska inte vara ett hinder. Malin Carlsson och hennes sambo vill få fler att åka skidor utför – även högt upp i åldrarna.
– Det handlar både om friluftsliv, social gemenskap – och såklart skidåkning, säger hon.

Malin Carlsson har alltid varit en skidåkare och tycker om att sprida kärleken en mer alpin livsstil. Nu har det snart gått tio år sedan hon fick en tanke. Hon närmade sig själv den där 50-årsådagen och tänkte: Varför lägger så många av att åka skidor när de kommit ungefär halvvägs till hundra?

Då födds SkiBum50plus Alpina klubb, som är en förening som ska främja skidåkning för alla människor som är 50 år och äldre.

– Det här syftar inte alls till att man ska bli bäst eller om att vinna lopp – utan det handlar om folkhälsa, att man ska ha kul med sin skidåkning och få vara mycket ute i naturen. Sedan är den sociala gemenskapen och allt det som innebär otroligt viktigt också.

Senaste vintern bodde Malin och hennes sambo i Wengen, i schweiziska alperna, dit de arrangerade skidresor. Många kom ner ensamma, men hittade snabbt en gemenskap bland de andra SkiBum50plus-deltagarna.
Visionen för hela verksamheten är att skapa ett slags community för människor som älskar naturen, bergen, skidåkningen – och som främjar hälsan i och med skidåkning högre upp i åldrarna.

Men det räcker inte med att bara få äldre att åka skidor. Malin står redan i startgroparna för flera nya, spännande projekt – bland annat ett som heter ”Ungdomar på snö”. Det är ett förortsprojekt som syftar till att få flera unga tjejer som aldrig tidigare har varit i kontakt med snö att få möjligheten att åka skidor. Detta är ett projekt som Malin och hennes sambo planerar att genomföra med stöd av olika samarbetspartners.