Mats Nilsson

Boll & lek för förskolebarn och dansgrupper är redan igång. I vinter kommer innebandy, futsal, basket – och kanske konståkning. Och allt är avgiftsfritt.
Vem har sagt att en fotbollsklubb bara ska erbjuda fotboll?
– Vi måste testa nya grepp för att få barn att röra på sig mer. Annars får vi betala för det i framtiden, säger Luleå FC:s Mats Nilsson.

Luleå Football Club vill så mycket mer än vad namnet rymmer. Efter 25 år i klubben har kanslisten/konsulenten Mats Nilsson fått en nytändning.

– Vi är öppna för allt och inte rädda för att testa något. Funkar det så funkar det, och då fortsätter vi. Vi är en förening, och det spelar ingen roll vilken verksamhet vi har. Det viktiga är att vi har verksamhet som är bra för barn och ungdomar. Sen om de vill fortsätta dansa eller om de kommer över och spelar fotboll, det har ingen betydelse, säger Mats Nilsson och fortsätter:
– Vi ska erbjuda vettig och avgiftsfri verksamhet för barn och ungdom. Det är vår idé. Att ordna aktiviteter i olika former, för att få fler ungdomar aktiva. Att skapa en känsla för att röra på sig.

Ville inte riskera något

På tidigt 00-tal fattade Luleå FC ett viktigt ideologiskt beslut. Klubben lade ner sina seniorlag i fotboll. Dam- och herrverksamhet bröts ut och drevs vidare i två samarbetsföreningar till Luleå FC.

– Vi gjorde så för att skydda ungdomsverksamheten. Seniorverksamhet kostar alltid pengar, och om det går bra blir det bara värre. Ju högre upp i seriesystemet lagen når desto mer kostar det. Vi ville inte riskera att våra ungdomar drabbades av att vi samtidigt skulle finansiera dam- och herrlag.

Mats Nilsson var själv under många år med och drev damlaget i samarbetsklubben AFC Luleå. De tog sig upp i division 1 Norrland och spelade där så sent som 2017. Laget lyckades hänga kvar det året.

– Men efter det sa vi att det är dags att packa ihop. Det fanns inget underlag här för att ha ett division 1-lag här. Vi fick plocka hit spanska spelare, och det håller ju inte i längden. Vi hade fem spelare inneboende hemma hos oss. Det var lite påfrestande för familjen, kan jag säga…

Allt fokus på barn och ungdomar

Klubben började tänka bredare än bara fotboll.
– Vi hade märkt under de sista tio åren att det blir färre och färre och färre som idrottar. Fler och fler sitter hukade över telefoner eller surfplattor istället för att vara aktiva. Vi var tvungna att göra något. Men vad skulle vi göra?

Att ta bort alla avgifterna var en sak.
– Medlemsavgifter eller träningsavgifter kan vara ett hinder, och ingen ska behöva välja bort föreningslivet av ekonomiska skäl.

En annan sak var utbudet av aktiviteter.
– 2018 började vi testa nya grepp på vintern för att få fler till föreningslivet. Vi körde lite innebandy och andra bollidrotter. Vi testade också olika typer av koordinationsträning och tog dit ledare från andra idrotter, som exempelvis cheerleading, så att vi inte bara skulle ha fotbollstränare. Där såddes ett frö, och sedan funderade vi på hur vi kunde utveckla föreningen ytterligare. Där är vi i dag – i ständig utveckling.