Örebro Simallians

Det hörs nästan på namnet. Örebro Simallians är en förening som är öppen – för alla.
– Vi är bra på att se alla som individer, säger sportchefen Jenny Cederlind.

I Örebro har simningen en lång historia. Redan 1864 bildades Örebro Simsällskap; en förening som i dag fortfarande existerar i Örebro Simallians (tillsammans med Karlsunds IF).

I dag bedriver alliansen alla fem simdrotter. Paraidrottarna finns representerade i såväl den vanliga simningen och i konstsimmet.

– Alla ska kunna vara med och alla ska få vara med. Så ser våra mål och visioner ut. Och vill man inte längre träna hos oss så kan man bli ledare eller funktionär. Varför ska inte en person med funktionsnedsättning kunna vara ledare? Det är ju självklart att det går, säger Jenny Cederlind.

Det är exempelvis Bella Hocacin ett levande bevis på. Hon har en funktionsvariation i sina armar, och förutom att hon själv fortfarande är aktiv så har hon också funnits en roll som ledare och tränare för barn och ungdomar.

– Det är det roligaste som jag har gjort i hela mitt liv, säger hon. Det är så otroligt roligt att se barnens och ungdomarnas utveckling, och inte minst att följa med dem på tävlingar och sånt, säger hon.

Ett viktigt initiativ som Örebro Simallians har tagit är att erbjuda alla ledare utbildning i teckenspråk. Detta för att även döva simmare ska kunna känna sig välkomna och inkluderade i verksamheten.

Dessutom utmärker sig föreningen med den fina mixen och blandningen. I Örebro finns simmare med utvecklingsstörning som tränar i ordinarie träningsgrupper, det finns konstsimmare med funktionsvariationer som är med i vanliga verksamheten och i många olika träningsgrupper finns det personer med NPF-diagnoser.

Marie Daggert är mamma till Anton, som är en av Örebros alla simmare med funktionsnedsättning. Hon förklarar:
– Den här verksamheten betyder oerhört mycket för självkänslan och i vattnet blir man ju mer fri. På land kan man vara lite klumpig och ha svårt att röra sig men i vattnet kan nästan alla röra sig obehindrat. Simning är helt enkelt väldigt bra för personer med funktionsnedsättningar.