Samir Gadré

Från början var de några stycken som tränade utomhus. Sen blev de en av landets största föreningar inom parkour. Nu siktar Samir Gadré och hans Stampede mot att skapa något större.

2010 var de ett gäng ungdomar som träffades och tränade parkour. De blev ombedda att göra uppvisningar och när andra fick upp ögonen för vad de gjorde ville de också lära sig. När trycket blev för högt vände sig ungdomarna till gymnastikföreningar för att få mer organisation i sin verksamhet och kunna komma åt träningstider inomhus.

– Vi drog mycket folk, hade många medlemmar, men fick inte så mycket tillbaka så vi ville starta en egen förening, säger Samir Gadré som är en av dem som varit med från början.

Finns på fyra ställen

2012 bildades Stampede. Ett halvår efter starten hade föreningen en egen lokal och mångdubblat antal medlemmar. Nu finns klubben i Göteborg, på Styrsö, i Ljungskile och i Varberg. Samir Gadré vill dela med sig av sin erfarenhet till de nya klubbarna, hur man söker bidrag, hur man kommunicerar med myndigheter och vem som gör vad.

– Vi försöker hjälpa ungdomarna att bilda föreningar och dela med oss av vår kunskap. Vi har fått leta i det här spindelnätet och försöka hitta rätt beslutsfattare och rätt person att fråga om olika saker. Nu kan vi lära andra, säger Samir Gadré.

Alla är välkomna

Ett ord som ofta återkommer när Samir pratar är inkluderande. Det är viktigt för honom att alla är välkomna.
– På lördagar har vi två mansfria timmar. Det är framför allt för att kunna ge kvinnor med religiös bakgrund möjlighet att träna på sina villkor. För några år sen hörde några transpersoner av sig och undrade om de var välkomna, och självklart var de det. Så nu har vi en HBTQAI+-grupp också.

Han menar också att parkour är en väldigt bra sport för många som inte riktigt hittat hem i andra sporter, kanske på grund av olika diagnoser som gör det svårt att passa in i traditionell idrotts ibland snäva ramar.
– Vi skapar inte något för någon, vi skapar det med dem och det är viktigt. Jag vet hur jag själv blivit behandlad och hur jag vill bli behandlad och det är utifrån det jag försöker utveckla.

En gammal industrilokal

I september i fjol ändrades plötsligt förutsättningarna för klubben. Kontraktet på lokalen som de tränat i och haft som sin egen sen starten sades upp. Ungefär samtidigt sades kontrakten upp även för två andra föreningar som Stampede tidigare samarbetat med.
– Vi fick nästan som en uppenbarelse. Alla fick utflyttning samtidigt och sen två år tillbaka hade vi snackat om att ha nästa ställe ihop. Vi började leta lokaler tillsammans. Och vi hittade den här, säger Samir Gadré.

Lokalen de hittade var en stor industrihall i Kortedala. De tre föreningarna, Stampede, GBG MMA och konstverkstaden Fyrkant, har nu flyttat in och bygger tillsammans upp en mötesplats. Där finns gott om plats för parkour och MMA och i planerna finns en scen med 600 sittplatser.
– Tanken är att på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt kunna arrangera event här i det som ska bli framtidens mötesplats: ett slags aktivitetshus fyllt med idrott och kultur där små och nya aktörer kommer att få den hjälp som behövs för att kunna etablera sig.

Kortedala känns som hemma

Grunden för sökandet av den nya lokalen var att hitta något i ett område som inte hade så mycket aktiviteter. Att det blev just Kortedala handlade mest om att det var där lokalen fanns, även om Samir är nöjd eftersom han har tio minuters promenad från hemmet till hallen.
– Jag har bott i Kortedala i sex år och jag har velat göra något här länge, velat lyfta upp de här stadsdelen. Kortedala är bättre än vad många tror, det har oförtjänt dåligt rykte. Samtidigt vill vi skapa något för hela Göteborg, det är så lätt att ta sig från ena ändan av stan till den andra.

Dåligt med samarbeten

Arbetet just nu handlar mycket om att bygga upp själva lokalen. Med begagnat virke, för de vill arbeta hållbart. I ett hörn står en container med brädor fyllda av spik och skruv.
– Det här ska vi rensa ikväll, säger Samir Gadré. Vi skapar något tillsammans som är ovärderligt.