Upsala Studenters IF

Förbundskaptenen Niclas Rodhborn tvekar inte när han säger:
– Den här tennisklubben ligger i absolut framkant i Sverige när det handlar om rullstolstennis.

Upsala Studenters IF har en lång och anrik historia. Därmed inte sagt att föreningen från rikets fjärde stad är rädd för förändringar.
Nu har klubben blivit centrum för rullstolstennis i Sverige, efter långsiktigt och gediget arbete. Det är inte vad som händer innanför linjerna på banan som är det viktigaste, utan det som händer utanför. Individen är det viktigaste, oavsett funktionsnedsättning eller inte.

– Vi vill ta hand om alla som vill spela tennis, padel eller vara i gymet. För oss är det en självklarhet att jobba så, likaså att behandla alla lika, berättar chefstränaren Peter Rejmer.

Stående tränar med sittande. Sittande med sittande. Och stående med stående. Allt i en härlig mix och allt utifrån önskemål, behov och möjligheter.
Och tennishallen är verkligen anpassad för alla, med duschstolar för rullstolsbundna och rum för förvaring av rullstolar.

– Här ses vi inte alls som en belastning. Vi är inte segregerade eller separerade, utan en del av gemenskapen, och det värmer mitt hjärta att det är så. Folk från klubben är till och med ute på parkeringsplatsen och headhuntar rullstolsspelare. Det har jag aldrig varit med om tidigare, säger Mathias Ahlen, som verkligen älskar att hänga i hallen.

Förutom tennisen och den regelbundna träningen där erbjuds också fri tillgång till gym och mängder av andra aktiviteter – som deltagande i Blodomloppet och e-sport (birdie). I framtidsplanerna finns tankar om basketträning, stolsträning och pickle-ball.

– Det som den här klubben gör är verkligen ingen sidoverksamhet. De gör allt så rätt det bara går. De har en bra blandning av mixade träningar och arrangerar dessutom två internationella tävlingar i rullstolstennis varje år – det är de ensamma om i Sverige, säger Niclas Rodhborn.

Och Mathias Ahlen, han vill egentligen aldrig gå hem.
– Vi är som en enda stor familj och jag skulle kunna sova här i hallen, säger han och skrattar.