Wolfgang Årets Eldsjäl i kategorin Ledare

Han beskrivs som coolast och snällast i hela Sundsvall. Judoikonen Wolfgang Biedron från Sundsvall har utsetts till Årets Eldsjäl i kategorin Ledare.

Folkspel valde, med anledning av den allmänna risken att smittas av coronaviruset bedöms som mycket hög – att ställa in Eldsjälsgalan 2020. Däremot har det naturligtvis utsetts välförtjänta vinnare i ett antal kategorier.

En av de stora vinnarna blev Wolfgang Biedron. I hård konkurrens tog han hem utmärkelsen som Årets Eldsjäl i kategorin Ledare.

Utöver den stora äran får Wolfgang 10 000 kronor för sin finalplats, 15 000 ytterligare för slutsegern samt 50 000 kronor att använda för projekt inom Judo Sundsvall.

– Det betyder jättemycket. Det är inte så ofta man blir uppmärksammad som judoka.

Inom sin sport är årets vinnare en välkänd profil. Då han flyttade till Sverige från Tyskland var det inte storlek på stad, geografiskt läge eller andra mer vanliga parametrar som avgjorde. En framsynt man tog reda på var det inte fanns någon judoverksamhet – och hittade den vita kartfläcken i Sundsvall.

– Judon har varit hela mitt liv. Jag började vid 13 år och har själv tävlat. Jag har gjort allt man kan göra i judo. Det bästa är att man aldrig blir fullärd. Jag har hållit på i snart 56 år. Jag åker på läger och går kurser och får lära mig nya tekniker hela tiden.

Den röda tråden i ledarskapet är att alla ska få plats. Wolfgang har tagit fram ett eget utbildningsmaterial som heter ”Lek genom idrott”. En stor, tysk klubb var på besök, fick manualen – och ändrade hela sitt träningsupplägg.

Att han själv varit med i OS, VM och EM kan möjligen väcka respekt, men Wolfgang insåg ganska snart när han blev ledare att det finns massa barn och ungdomar som vill hålla på med judo – men utan att tävla eller ha ambitionen att bli världsbäst.

– En del lär sig teknik på fem minuter, andra behöver fem månader. Men här lär barnen sig annat än judo. Vi är nära varandra och jobbar som sagt mycket med lek i våra övningar – det ska ju vara roligt.

Samt coolt och snällt.