Wolfgang Biedron

”Coolast och snällast” i hela Sundsvall. Judoikonen Wolfgang Biedron har ett enkelt framgångsrecept. Alla ska få vara med.

För två år sedan fick Wolfgang Biedron i konkurrens av drygt 80 andra nominerade det lokala Sundsvallspriset ”Köng”; och han fick det för sitt mångåriga engagemang att skapa en meningsfull och lekfull fritid för unga genom judosporten.
Nu är han finalist i Årets Eldsjäl.

När Wolfgang flyttade till Sverige kollade han upp vilken stad som var den största utan att ha en judoklubb. Det blev Sundsvall. Därför flyttade han dit och skapade Judo Sundsvall – idag en av landets allra största judoföreningar.

– Judon har varit hela mitt liv. Jag började vid 13 år och har själv tävlat. Jag har gjort allt man kan göra i judo. Det bästa är att man aldrig blir fullärd. Jag har hållit på i snart 56 år. Jag åker på läger och går kurser och får lära mig nya tekniker hela tiden.

Han har tagit fram eget utbildningsmaterial som heter Lek genom idrott. En stor, tysk klubb var på besök, fick manualen – och ändrade hela sitt träningsupplägg.

Att han själv varit med i OS, VM och EM kan möjligen väcka respekt, men Wolfgang insåg ganska snart när han blev ledare att det finns massa barn och ungdomar som vill hålla på med judo – men utan att tävla eller ha ambitionen att bli världsbäst.

– En del lär sig teknik på fem minuter, andra behöver fem månader. Men här lär barnen sig annat än judo. VI är nära varandra och jobbar som sagt mycket med lek i våra övningar – det ska ju vara roligt.

Wolfgang leder Judo Sundsvall men inte med järnhand. Han utbildar och utvecklar andra ledare och föräldrar hela tiden, och han poängterar så ofta att alla barn måste bli sedda.

– Jag säger till mina tränare att varje barn ska bli sett minst en gång varje träning. Man ska inte bara gå till dem som behöver mest hjälp eller till dem som är bäst. Varje barn ska ha haft individuell uppbackning minst en gång varje träning.

Det finns många berättelser om hur Wolfgang har lyckats få barn och ungdomar som haft svårt att koncentrera sig i skolan att plötsligt kunna lyssna och ta instruktioner. Ordning och disciplin blandas med den där ständigt närvarande lekfullheten, och massor var unga människor med jobbiga problem har hittat en sorts fristad i Wolfgangs judogrupper.