Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Det blev succé direkt när Enskede IK drog igång gå-fotboll. Istället för att fotbollsplanerna gapar tomma på dagtid fylls de nu av pensionärer.

Finalist/Enskede IK

I Enskede har gå-fotbollen kommit för att stanna

Av Tobias Jansson 13 November, 2018

Det började i vintras. Då drog Enskede IK:s gå-fotboll igång – och intresset är enormt.
– Det här är något som bara kommer att växa, säger pionjären och eldsjälen Helena Nordlöf i Enskede IK.

Nominera din eldsjäl inom kategorin ledare

Visste du att…

… Folkspel är en ideell organisation som ägs av 73 riksorganisationer i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter (Bingolotto och Sverigelotten) för på så sätt dra in pengar för att finansiera sin verksamhet.

Det hörs på namnet vad gå-fotboll är. Det är förbjudet att springa, då får motståndarlaget frispark. Alltså en fot måste vara i marken hela tiden. Man får heller inte ha hela fotsulan på bollen eftersom det ökar risken för fallskada. Offside finns inte och det är sex utespelare i varje lag på planen samtidigt och en match pågår i 2 x 15 minuter. Filmning och maskning är strängt förbjudet, då kan fikan efteråt dras in.

Helena Nordlöf, som drog igång gå-fotbollsverksamheten i Enskede i våras, berättar:
– Jag upptäckte sporten av en slump när jag själv var och spelade en cup på Mallorca. När jag kom hem sa jag till mina kolleger: Det här måste vi bara börja med! Så jag läste på massa om ”Walking football” – regler, hälsoeffekter, sociala effekter… Jag förstod rätt snart att det inte bara handlade om att pensionärer skulle få möjlighet att spela fotboll, utan att man också öppnar upp en helt ny mötesplats.

Utmaningen till en början låg i att hitta ett antal spelare. Helena försökte på sociala medier, men insåg att målgruppen kanske inte tillbringade så mycket tid där. Hon besökte ställen där hon visste att hon kunde hitta pensionärer som är aktiva och som vill röra på sig. Och hon tog kontakt med lokala medier och berättade om den nya varianten av fotboll.
– Vid premiärträningen kom cirka 50 nyfikna spelare mellan 55 och 89 år – och både män och kvinnor! Jag hade hoppats på i bästa fall tjugo spelare, så det blev succé direkt. Sedan har det bara rullat på. Det här året har varit helt galet. Jag får mejl och samtal flera gånger varje vecka om föreningar som vill börja med gå-fotboll och som vill ha tips och råd, säger Helena Nordlöf.

– Nästan alla som provar gå-fotboll fastnar för det – både de som tidigare har spelat fotboll och de som aldrig har gjort det. Förutom att det är en bra motionsform så finns det en viktig social aspekt. Det uppstår en fantastisk gemenskap. Det är så mycket skratt, kramar och uppmuntrande ord mellan spelare – något som jag aldrig tidigare har upplevt på en fotbollsplan, och då har jag ändå jobbat med fotboll hela mitt liv.

Helena Nordlöf pratar till och med om att det just nu skrivs fotbollshistoria i Sverige.
– Planer som tidigare har gapat tomma på dagtid fylls nu med pensionärer. Mitt och Enskedes nästa mål är att ha en stor cup och bjuda in alla föreningar nästa sommar. Sedan vill vi såklart ha seriespel också. 2025 ska gå-fotbollen vara en naturlig verksamhet i alla landets föreningar, säger hon.

Spelaren René Airen bekräftar glädjen i det:
– Det är jättekul – men jag trodde aldrig att jag skulle våga. Det är en lagsport och vi har väldigt kul ihop, så är det inte riktigt när man spelar golf. Det absolut svåraste med gå-fotboll är att inte springa.

Fakta: RF:s deklaration

En viktig funktion som en idrottsförening kan bidra med är att äldre får känna gemenskap, få nya vänner och att man kan komma igång och bli mer aktiv. Det är många faktorer som påverkar välbefinnandet hos äldre. Relationer är betydelsefullt för ett gott åldrande. För att kunna möjliggöra möten krävs mötesplatser där de äldre kan uppleva social gemenskap. En idrottsförening kan bidra till att stärka individens självbild och öka känslan av tillhörighet. Svensk idrott håller på att förändras. Idrotten har enats om en gemensam vision för framtiden, strategi 2025.

Vi vill vara en mer nyfiken och välkomnande idrott där fokus på utveckling gör att fler blir motiverade att hålla igång hela livet och tre delar är lika viktiga i detta:

• Fysisk aktivitet för att må bättre och orka mer.
• Gemenskap för att minska ensamhet och isolation.
• Kost – matlagningskurser och kostlära.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.