Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Vattengympa i all ära, men Iksu satsar också hårt på landbaserad träning för äldre. Den sociala kontexten är också viktig, och vissa av pensionärerna åker numera till och med på träningsresa tillsammans.

Finalist/Iksu Umeå

I Umeå väcker Antikrundan bara positiva känslor

Av Marie Hallman 13 November, 2018

Vattengymnastik är populärt bland seniorer. Men kroppen behöver träna landbaserad träning också, oavsett ålder. Det har Iksu Umeå tagit fasta på.
– Skelettet behöver stötande träning också, alltså att man går, trampar eller lyfter vikter för att skelettet ska behålla sin fasthet. Då minskar man dessutom risken för bland annat benskörhet, berättar Camilla Alm, gruppträningskoordinator vid Iksu Umeå.

Nominera din eldsjäl inom kategorin ledare

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sedan 1990 har fått tillbaka över 16,3 miljarder kronor tack vare försäljning av Bingolotter och Sverigelotter.

Iksu är Sveriges största idrottsförening sett till antalet aktiva utövare, som ligger på en bit över 20 000. När klubben bildades 1959 var den en studentförening i första hand, precis som namnet antyder: Idrottsklubben Studenterna i Umeå. Men under åren har den vuxit enormt, och kan idag erbjuda 13 olika sektioner.

Och sedan fyra år tillbaka bjuder föreningen in till särskilda seniordagar på temat ”komma upp ur vattnet” där de äldre får testa träningsformer på land tillsammans med instruktörer.
Ann-Cathrin Sundén är 66 år och har utöver vattengympan testat cirkelstyrketräning på gymmet tillsammans med en grupp seniorer.

– Vi är ungefär i samma ålder och en dag var det några unga grabbar som stod här vid sidan och plötsligt sa att det här är ju ”Antikrundan”. Det tyckte jag var roligt, säger Ann-Cathrin och skrattar.

Att få träna benen i maskinerna är roligast.
– Det är en utmaning också, att man kan öka tyngderna lite mer allteftersom. När jag såg andra använda maskinerna ville jag prova. Kan de andra så kan väl jag, tänkte jag och sedan var jag fast.

Att många äldre tvekar inför gymmet känns igen, berättar Camilla Alm, som är en av instruktörerna på ”Antikrundan”:
– Det finns en stor nyfikenhet men för många kan det vara ganska skrämmande. Man känner att man är i fel miljö bara för att man är gammal och tror att det bara är yngre, vältränade grabbar där. Då är det skönt att ha någon att hålla i handen de första gångerna så man ser att det faktiskt inte är så, utan att alla kan och får ta plats.

Maggan Lundgren, 74 år, har vågat testa och inspirerar nu andra:
– Vi är fyra tjejer som håller ihop och peppar varandra. En i gänget är särskilt duktig på att skicka sms kvällen innan och påminna. Ska vi träffas på styrkehallen vid nio eller halv tio frågar hon. Då blir man peppad, det är jättebra!

Gunnar Lundqvist, 88 år, har träningen som daglig rutin och är på gymmet måndag till fredag där han kör ett program som läkaren på vårdcentralen satt ihop. En vana som visat sig väldigt värdefull:
– Vi ska se till att du arbetar på rätt sätt sa läkaren och det gjorde jag. Och kärlkrampen försvann, av sig själv! Läkaren sa att träning hjälper kroppen att läka sig själv och så är det.

Men det är inte bara fysiken som förbättrats. Många seniorer har hittat nya vänner också.
För Gunnar är det en trygghet att både personal i receptionen och flera av de andra som tränar dagligen kommer fram och frågar hur han mår.

Och Maggans gäng träffas även utanför träningslokalerna.
– Vi träffas ju privat numera och äter god mat. Och så har vi varit på två träningsresor till Portugal tillsammans. Allt tack vara att vi har lärt känna varandra här, berättar hon och tillägger:
– Många sitter hemma ensamma fast de vill träna och skulle platsa här men de kommer sig inte för. Så vi försöker säga till de vi träffar att ni måste komma hit och testa. Du blir en ny människa. Livet leker när man får träna och lära känna många nya människor dessutom.

Fakta: RF:s deklaration

En viktig funktion som en idrottsförening kan bidra med är att äldre får känna gemenskap, få nya vänner och att man kan komma igång och bli mer aktiv. Det är många faktorer som påverkar välbefinnandet hos äldre. Relationer är betydelsefullt för ett gott åldrande. För att kunna möjliggöra möten krävs mötesplatser där de äldre kan uppleva social gemenskap. En idrottsförening kan bidra till att stärka individens självbild och öka känslan av tillhörighet. Svensk idrott håller på att förändras. Idrotten har enats om en gemensam vision för framtiden, strategi 2025.

Vi vill vara en mer nyfiken och välkomnande idrott där fokus på utveckling gör att fler blir motiverade att hålla igång hela livet och tre delar är lika viktiga i detta:

• Fysisk aktivitet för att må bättre och orka mer.
• Gemenskap för att minska ensamhet och isolation.
• Kost – matlagningskurser och kostlära.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.