Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Korpen Växjös verksamhet bara växer – och är en kombination av motion och socialt umgänge. Här finns till och med aktiva som snart fyller 90 år.

Finalist/Korpen Växjö

Fler träningsgrupper på dagtid får Korpen Växjö att växa

Av Marie Hallman 13 November, 2018

Varierat utbud av träningsformer, engagerade ledare och ett pris som gör det möjligt för alla att delta. Antalet seniorer växer överlag och hos Korpen Växjö vill allt fler hålla igång:
– Det finns väldigt många nya pensionärer som vill träna. Vi skulle kunna utöka ännu mera. Det är jätteroligt, säger Mona Ringdahl, friskvårdskonsulent på Korpen Växjö.

Nominera din eldsjäl inom kategorin ledare

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sålde Bingolotter och Sverigelotter för drygt 486 miljoner kronor under 2017, och att hela överskottet (164 miljoner kronor) har gått direkt tillbaka till föreningarna.

Korpen Växjö erbjuder över femton seniorpass per vecka. Här finns fartfylld konditions- och styrketräning, engagerande cirkelträning och svängig vattengympa men också koncentrerad balansträning, lugn mediyoga och fysisk aktivitet på recept.
– Det ska vara glädjefyllt, roligt och till för alla. Många pensionärer är jättepigga men vill kanske inte träna på kvällstid. Därför har vi satsat på fler daggrupper där seniorerna får köra utifrån vad de själva klarar av, berättaFr Mona Ringdahl.

På tisdagsförmiddagarna leder hon själv ett populärt cirkelträningspass där ett 50-tal deltagare tar i så svetten lackar.
– Ibland kan det vara lite motigt att ta sig hit, men när man väl är här så går det av sig själv. Som pensionär träffar man inte så mycket folk på dagarna som man gjorde när man jobbade så det här är det lite av en ventil också. Det är skönt att komma ut bland folk, säger Göran Göransson, 72, som tränat hos Korpen i över 30 år nu.

Korpen Växjös seniordagkort – där alla sorters golvgympa ingår – kostar 350 kronor per termin. Många seniorer, inte minst kvinnor, har låg pension så priset är satt med ambitionen att alla ska kunna träna oavsett ekonomi.
– Det innebär att väldigt många har möjlighet att vara med. Skulle man betala ett gymkort för tusentals kronor så skulle det utesluta väldigt många men genom Korpens verksamhet är träningen tillgänglig för så många fler. Och vi behöver alla röra på oss. Genom träningen minskar vi risken för fallolyckor och förskjuter åldrandet på många sätt. Korpens satsning är jättebra, säger 72-åriga Eva-Britt Svensson.

Korpen Växjö har ingen egen anläggning utan hyr så gott det går in sig i kommunens lokaler. Man ordnar dessutom träning utanför city så att seniorer som har svårt att ta sig in till Växjö ändå ska kunna vara med.

I Braås två mil bort, samlas varje vecka ett gäng pigga seniorer. 86-åriga Iréne Gustavsson har kört Korpens gympa här ute i över 20 år. Den här onsdagen kommer hon cyklandes till Braås skola, full av energi:
– Ålder är inget hinder! Jag har två barn som har varit mycket idrottsintresserade, som har peppat mig hela livet och de håller på än. Just nu är jag inbjuden av Svenska Fotbollförbundet att utmana ett flicklandslag i fotboll – på mitt vis. Jag ska köra 20 armhävningar och 20 situps varje dag, då är det bra med Korpens gympa, säger Iréne med ett skratt.

Och många av seniorerna hos Korpen Växjö har hängt med länge. Siw Ekelöf började på vattengympan redan 1974.
– Det bästa är med vattengympa är att man blir så lätt och ledig. Man är lite tung annars men i vattnet är man mjuk och lätt i rörelserna. Och hade jag inte hållit på med min gymnastik så kanske jag inte hade fyllt 75. Motion är medicin, så jag skulle vilja att fler motionerade. Då kanske de slapp ta all sin vanliga medicin, säger Siw.

Annelie Dahl, som leder vattengympapasset lyfts även hon av glädjen från bassängen där seniorerna sjunger med i ett 60-talsmedley samtidigt som vågorna skvalpar av all rörelse:
– Seniorer är så väldigt aktiva i dag och de är mycket piggare högre upp i åldrarna. Jag har deltagare som är 87 år som ger allt. Det är fantastiskt att se hur aktiva de är och att de vill så mycket fortfarande.

Fakta: RF:s deklaration

En viktig funktion som en idrottsförening kan bidra med är att äldre får känna gemenskap, få nya vänner och att man kan komma igång och bli mer aktiv. Det är många faktorer som påverkar välbefinnandet hos äldre. Relationer är betydelsefullt för ett gott åldrande. För att kunna möjliggöra möten krävs mötesplatser där de äldre kan uppleva social gemenskap. En idrottsförening kan bidra till att stärka individens självbild och öka känslan av tillhörighet. Svensk idrott håller på att förändras. Idrotten har enats om en gemensam vision för framtiden, strategi 2025.

Vi vill vara en mer nyfiken och välkomnande idrott där fokus på utveckling gör att fler blir motiverade att hålla igång hela livet och tre delar är lika viktiga i detta:

• Fysisk aktivitet för att må bättre och orka mer.
• Gemenskap för att minska ensamhet och isolation.
• Kost – matlagningskurser och kostlära.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.