Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Narva Boxningsklubb tar idrott för äldre på allvar. Alla deltagare intygar också hur otroligt rolig och nyttig boxningsträningen är.

Finalist/Narva BK

När pensionärerna i Grå Pantrarna dominerade i New York

Av Tobias Jansson 13 November, 2018

Träning för äldre, och träning för Parkinson-sjuka.
Narva Boxningsklubb går i bräschen när det gäller nya metoder och nya typer av medlemmar.
– Vi har varit dåliga i Sverige på att ta hand om våra äldre, säger eldsjälen och ledaren Hans Lindahl.

Nominera din eldsjäl inom kategorin ledare

Visste du att…

… av de 25 kronor som Sverigelotten kostar går mellan 8 och 11 kronor direkt tillbaka till den säljande föreningen. Och för varje såld Bingolott går 15 till 18 kronor tillbaka.

För sex år sedan fick Hans och hans kolleger i Narva Boxningsklubb alltfler frågor från äldre som hade blivit nyfikna på boxning.
– Det är en fantastisk träningsform, och därför drog vi igång en sådan verksamhet som vi kom att kalla för Grå Pantrarna. Det är både män och kvinnor, vilket är väldigt roligt. Många kvinnor hade aldrig tidigare satt sin fot i en boxningslokal – det var ju förbjudet för kvinnor att boxas när de var yngre. Det ska vara kul och svettigt att komma och träna med oss – och man kan till och med bli lite rufsig i håret, berättar Hans Lindahl.

Bosse Töcksberg, en av de grå pantrarna, intygar.
– Det är en läcker träningsform, och man känner att man lever, säger han och skrattar.

När Grå Pantrarna hade funnits i tre år bestämde sig en del av dem att åka till New York. De bokade in ett träningspass på klassiska Gleason´s Gym i Brooklyn – där alla ifrån Ingemar Johansson till Mike Tyson har förlagt sina träningsperioder – och hyrde in en världsmästartränare.

– Det var nog rätt många därinne som blev förvånade när de såg pantrarna, att ett gäng svenskar som var 70 plus kunde sätta en vänsterkrok och även slå rejäla kombinationer, säger Hans Lindahl, och ler åt minnet.

40-talisten Gull-Britt Holmén, som bor en bit utanför stan men gärna lägger pendlingstid för att träna, fyller i:
– Att slå alla slag på rätt ställe. Det är det bästa. Det är intensivt och man använder både kropp och hjärna.

50-talsrocken dånar ur högtalarna. Till ”Great balls of fire” ger Hans Lindahl sina instruktioner. Det är svettigt i den underjordiska boxningslokalen i centrala Stockholm, precis som det ska vara.
– Idrotten har alltid handlat om barn, ungdom och elit. Sen kom motionärerna in i bilden, ofta i 40-årsåldern Men nu tror jag det är mer accepterat att äldre också har en plats i idrottsrörelsen. Att träna äldre människor som man har så mycket gemensamt med är fantastiskt. De vet ju alla också vem Lennart Hyland är, säger Hans Lindahl.

I träningsgrupperna för Parkinson-drabbade är det mer åldersmixat, även om en del nått betydande hög ålder. Idén till att starta boxning för Parkinson-drabbade fick Hans Lindahl från amerikanska modellen Rock Steady Boxing. Han tog den till Narva, och nu har den spridit sig till många andra klubbar i Sverige – från Luleå i norr till Malmö i söder.

– Dels är det vanlig boxningsträning – med mycket balans, reflexer, reaktioner strategi och mjukhet – men också mer Parkinsoninriktad träning. Det finns inget mer allsidigt än boxningsträning.

Adepten David Löhr:
– Det krävs ju egentligen ingen hjärnforskare för att konstatera att man behöver träna balans om man har dålig balans …

Fakta: RF:s deklaration

En viktig funktion som en idrottsförening kan bidra med är att äldre får känna gemenskap, få nya vänner och att man kan komma igång och bli mer aktiv. Det är många faktorer som påverkar välbefinnandet hos äldre. Relationer är betydelsefullt för ett gott åldrande. För att kunna möjliggöra möten krävs mötesplatser där de äldre kan uppleva social gemenskap. En idrottsförening kan bidra till att stärka individens självbild och öka känslan av tillhörighet. Svensk idrott håller på att förändras. Idrotten har enats om en gemensam vision för framtiden, strategi 2025.

Vi vill vara en mer nyfiken och välkomnande idrott där fokus på utveckling gör att fler blir motiverade att hålla igång hela livet och tre delar är lika viktiga i detta:

• Fysisk aktivitet för att må bättre och orka mer.
• Gemenskap för att minska ensamhet och isolation.
• Kost – matlagningskurser och kostlära.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.