Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Finalist/Hälsa

Sätter barnens lust och glädje i centrum – har gjort succé med helt ny förening

Av Jakob Lundberg 4 September, 2018

Hon hade fått nog av toppning och selektering av barn.
– Jag kände att klimatet inom gymnastiken var otroligt dåligt, säger Jessica Wallblom.
Så hon startade en ny förening. På fyra år har Mälarögymnasterna vuxit från ingenting till snart 700 medlemmar.

Rösta på Jessica Wallblom som Årets Eldsjäl/Hälsa här

Visste du att…

… Folkspel är en ideell organisation som ägs av 73 riksorganisationer i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter (Bingolotto och Sverigelotten) för på så sätt dra in pengar för att finansiera sin verksamhet.

Till för drygt fyra år sedan var Jessica Wallblom tränare i en gammal etablerad gymnastikförening i Stockholm. Då kom hon och tränarkollegan Elin Brodin Berglund till en punkt när det inte gick att fortsätta på samma sätt längre.

– Vi kunde inte stå för värderingarna i den föreningen. Och vi hade inte heller någon lokal gymnastikförening i vår kommun Ekerö, berättar Jessica Wallblom.

Vad var det i er förra förening som ni inte kunde ställa upp på?
– Det handlade om toppning och selektering av barn i alldeles för låg ålder. Inom föreningen headhuntades barn från vårt och andra lag till tävlingslag. En av våra tjejer började pendla tre mil om dagen för att träna tre timmar fyra gånger i veckan. Och efter tre månader blev hon utkastad från det där tävlingslaget. Hon var åtta år gammal.

Jessica Wallblom låter upprörd när hon tänker på det igen.

– Det är ett förlegat system, som används bara när kommunikationen brister och vuxnas fantasi begränsar hur man kan göra det så bra som möjligt för barnen. Man missar hela gemenskapsbiten genom att sortera barnen och flytta runt dem på det där sättet, säger Jessica och fortsätter:

– Det är barnet självt som ska bestämma om det ska flytta. Det ska inte ett kansli eller en tränare göra över huvudet på någon. Då blir det så extremt fel.

Tränarduon Jessica Wallblom och Elin Brodin Berglund såg hur sådant skedde gång på gång i de stora etablerade gymnastikföreningarna i Stockholm. Till slut sammankallade de ett möte med föräldrarna i sitt lag och frågade om de och deras barn ville flytta med till en ny förening, där barnens behov skulle styra och glädjen stå i centrum.

– Alla följde med. Det var väl egentligen väntat eftersom vi hade tränat barnen i fem år, alla var kompisar och var från Ekerö, även om klubben vi lämnade var baserad i Stockholms stad. Men det som hände sedan, efter att vi startade Mälarögymnasterna, var inte lika väntat, säger Jessica Wallblom.

Vad var det oväntade som hände?
– Att det var så många som ville haka på. Det ena laget efter det andra startades av vuxna sunda människor som trodde på vår värdegrund och på det vi ville skapa.

Fyra år efter starten har Mälarögymnasterna 600 medlemmar varav drygt 550 är aktiva gymnaster.

– Vår förening visar att det går om man vill. Man kan både ha en bra värdegrund och bygga starka gymnaster. Men det finns ett klimat inom hela gymnastiken där många tror att en breddförening som satsar på en god värdegrund inte kan fostra elitgymnaster. Det är bara skitsnack. Om Sverige ska få fram fler gymnaster på hög nivå i framtiden måste vi behålla fler barn upp i högre åldrar.

Vilka saker är viktigast i ledarskapet för att behålla barnen i idrotten?
– Att se alla barn. Att ge dem utveckling och möjlighet att lära sig nytt. Att se till att de har roligt.

Hur gör man det?
– Man har ett öppet klimat. Man tittar på vad som behövs idag och ser till att vara vänner. Man blandar in en lekfull träning. Och när jag säger det menar jag inte att det ska lekas och skrattas hela tiden. Jag menar ett avslappnat och lustfyllt träningssätt. Det betyder inte att det saknas kvalitet i övningarna. Det är också viktigt att ge barnen ansvar och visa att de behövs, ”du är viktig för oss”.

Att sprida glädje bland barn är något som Jessica Wallblom jobbade med även innan det blev hennes heltidsarbete att driva en nyskapande gymnastikförening.

2011-2015 arbetade hon som projektledare på Clowner utan gränser, en organisation som skänker hopp och glädje till barn som befinner sig i utsatta miljöer eller kris.

– Vi reste runt till exempelvis flyktinganläggningar och sjukhus för att barn som har en svår vardag skulle få en teater- och cirkusföreställning där de kunde slappna av en stund och skratta lite.

Vad har de erfarenheterna betytt för dig och ditt ledarskap?
– Det har varit otroligt viktigt. Det har gett mig en helt annan bild av vad livet är och hur vi människor möts. Clowner utan gränser har fostrat mig in i den här, som jag ser det, kloka värdegrunden. Att vi faktiskt kan göra skillnad på individnivå, och att det spiller ut i hela samhället.

De är nominerade till Årets Eldsjäl inom kategorin Hälsa

Finalist - årets eldsjäl / Hälsa

Jessica Wallbom

Ålder: 34 år.
Bor: Ekerö.
Gör: Drog i gång Mälarögymnasterna för fyra år sedan och har sett till att föreningen har vuxit enormt – från noll till snart 700 medlemmar på fyra år. Och klubben fortsätter att växa så det knakar.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.