Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Finalist/Hälsa

Alla ska lära sig att älska vatten – och elitsimmarna kommer med tips

Av Tobias Jansson 4 September, 2018

Lisa Hegmegi har levt hela sitt liv i en simbassäng. Och för tre år sedan tyckte hon att det var dags – och att även börja engagera sig i de barn och ungdomar som inte har det så lätt att ta sig in i föreningslivet.
– De ska lära sig att älska vatten och att leka i vatten, säger Lisa, som har tre simgrupper för barn och ungdomar med motoriska svårigheter.

Rösta på Lisa Hegmegi som Årets Eldsjäl/Hälsa här

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sålde Bingolotter och Sverigelotter för drygt 486 miljoner kronor under 2017, och att hela överskottet (164 miljoner kronor) har gått direkt tillbaka till föreningarna.

Jönköpings Simsällskap är en anrik förening som bildades redan 1829, men det var först för tre år sedan som klubben började tänka större och bredare. Och det tack vare simtränaren och eldsjälen Lisa Hegmegi och hennes funderingar kring hur idrotten och inte minst simningen kan ha fler öppna dörrar.

– Jag hade burit på de här tankarna en tid, hur man skulle kunna erbjuda simträning även för barn och ungdomar med särskilda behov. Till slut drog vi igång, även om jag var rädd att man inte hade kompetens nog.

Det blev succé direkt.

Hennes nya simgrupper är inte bara avsedda för barn med olika slags diagnoser – det kan också vara deltagare som behöver lite extra stöd.

– Alla ska ha rätt att röra på sig och vatten är ett väldigt bra element, inte bara för de här grupperna. För mig är det ren lycka att syssla med det här. Det är något som jag gör på min fritid flera dagar i veckan och det ger mig så mycket tillbaka att se glädjen och utvecklingen, säger Lisa, som till vardags jobbar som sjukgymnast.

Hon lyfter gärna vad den fysiska träningen har gjort för deltagarna. De har blivit starkare, de rör sig bättre – och de har dessutom fått ett helt annat självförtroende. Inte minst sedan de klarat Simborgarmärket, som är ett slags delmål och som alla ska uppnå. Förr eller senare.

Även föräldrarnas stöd och stöttning av varandra har skapat en social tillhörighet som många tidigare delvis har saknat.
Och det kanske bästa av allt är de ringar på vattnet som detta har givit upphov till, hur det lett till en sorts inkludering i hela Jönköpings SS.

– Jag bjuder med jämna mellanrum in föreningens andra simmare och alla vill vara med som hjälptränare och komma med tips, även elitsimmarna. Det i sin tur innebär att alla pratar med alla i omklädningsrummet, oavsett vem man är. Mina tre grupper får vara för sig själva – men de får också umgås med de andra simmarna, vilket är inkluderande på ett väldigt fint sätt.

Klubbchefen Christin Berglund kan bara intyga hur viktigt Lisa Hegmegis arbete är.

– Hon är oerhört engagerad och värnar alltid lite extra om dem som kanske har det lite jobbigt – och jag känner mig oerhört stolt över det arbete som hon lägger ner, säger hon.

Sonny Thuresson, som är pappa till Claes som ingår i en av Lisas träningsgrupper, kan bara hålla med om hur positiv simträningen varit för hans so:

– Nu vet han när han ska på simträning, när han behöver packa sin väska och allt sådant – och jag upplever det som om han har blivit mer självständig.

I november förra året uppmärksammades Lisas arbete av Jönköpings kommun och hon prisades i samband med de mänskliga rättighetsdagarna. Nu är hon finalist i Årets Eldsjäl.

De är nominerade till Årets Eldsjäl inom kategorin Hälsa

Finalist - årets eldsjäl / Hälsa

Lisa Hegmegi

Ålder: 43 år.
Bor: Nässjö.
Gör: Har dragit igång och ansvarar för tre simgrupper i Jönköping som riktar sig till barn och ungdomar som behöver extra stöd beroende på motoriska svårigheter eller olika slags diagnoser.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.