Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Finalist/Niclas

Löpargruppen som bara växer – alla ska ha rätt till rörelseglädje!

Av Marie Hallman 4 September, 2018

Niclas Wennerlund letade förgäves efter en bra och rolig träning till sin dotter. Till slut tog han saken i egna händer och skapade Bara Vanlig, en löpargrupp för barn och unga med funktionsvariation.
– Personer med funktionsvariation har precis lika mycket rätt att röra sig som du och jag, säger Niclas Wennerlund.

Rösta på Niclas Wennerlund som Årets Eldsjäl/Hälsa här

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sedan 1990 har fått tillbaka över 16,3 miljarder kronor tack vare försäljning av Bingolotter och Sverigelotter.

För 21 år sedan föddes Niclas andra dotter, Melina, med ett ovanligt syndrom som bara 25 tjejer i Sverige har. Syndromet medför svår epilepsi, många anfall varje dag och ett behov av två assistenter dygnet runt.

– Det förändrade mitt liv väldigt mycket. Från att ha haft en vanlig familj med normala bekymmer så blev det helt annorlunda. Jag kan åka ifrån allt det där men Melina kan ju inte göra det. Hon har alltid tyckt om att röra på sig och gärna på knepiga ställen. När vi inte hittade något drog jag igång Bara Vanlig 2016, berättar Niclas.

Älskar farten i skogen

För i löparspåret kan alla vara med oavsett om man springer själv, rullar rullstol eller hänger med i en Joulette som Isac Lagerman.

Isac älskar vinden i ansiktet och njuter när farten dras upp i skogen. Att få vara en i gänget är också viktigt:

– Niclas får med sig alla genom att vara just den inspiratör och glädjespridare som han är. Det blir den här gemenskapen, eller känslan mellan jag och du, säger Isacs mamma Therese Lagerman.

– Det är inte många i Isacs värld som vågar lyfta och se Isac som Niclas gör. De här barnen och ungdomarna känner sig många gånger åsidosatta, folk vågar inte riktigt komma fram och att få då en sådan här peppning betyder jättemycket!

Självkänslan blir starkare

I Bara Vanlig får alla ta plats utifrån sina förutsättningar. Självkänslan stärks hos den som till exempel leder uppvärmningen, trots att kroppen har sina begränsningar.

– Det betyder otroligt mycket för inkluderingen i samhället att de här personerna räknas, att de får vara självständiga och får bestämma. Jag ser att de får bättre balans och vågar göra saker, säger Niclas Wennerlund som sett många växa både mentalt och fysiskt, och fortsätter:
– Jag hade en kille med Downs syndrom i gruppen som aldrig hade sprungit förr. Efter ett par hundra meter fick han panik eftersom han aldrig upplevt vare sig puls eller svettningar tidigare och därför kopplade de grejerna till något farligt. Efter att jag tecknat och gestikulerat så förstod han att det var okej, att det bara var hjärtat som slog lite extra som det ska göra. Sedan sprang han vidare.

Alla blir accepterade

Efter löpningen samlas gruppen för fika och snack vänner emellan. Något som kan låta helt normalt men som är ovanligt för många i gruppen.

– Det kan vara väldigt svårt att få kontakt att ha det här vardagliga sociala livet som vi ”vanliga” har och då kan man bli ganska isolerad och ensam. Här får man vara med sina kompisar, inte bara assistenten och familjen. Här blir man accepterad för den man är. Det blir som en frizon, berättar Lisa Wiklund som är assistent till Nicolina Hjellum.

När Lisa och Nicolina kommer till träningen på Hellasgården i Stockholm hörs glädjen på långt håll. Nicolina har längtat varje dag sedan förra veckans löprunda.

– När Niclas möter funkisar lägger han hela sig själv åt sidan. Då handlar det bara om hur de mår, hur de har haft det på jobbet, hur de ska springa och inte springa, om de har längtat och inte längtat. Att hans engagemang kommer från hjärtat, det lyser igenom. Man har en speciell blick när man gör någonting ända från hjärtat och själen, säger Lisa.

Vill sprida glädje

Och den glädjen vill Niclas sprida vidare. Det som från början var en löpargrupp på Hellasgården har nu utökats med en grupp i Hässelby, en i Karlstad och en i Göteborg samtidigt som det är fler grupper på gång i bland annat Solna, Huddinge, Haninge och kanske Täby:

– Mitt långsiktiga mål är att vi ska finnas över hela Sverige och att föreningslivet och näringslivet ska stötta det här projektet eftersom jag ser en potentiell nytta i det för alla. Alla har rätt att få röra sig.

De är nominerade till Årets Eldsjäl inom kategorin Hälsa

Finalist - årets eldsjäl / Hälsa

Niclas Wennerlund

Ålder: 46 år.
Bor: I Farsta, söder om Stockholm.
Gör: Har skapat Bara Vanlig, en löpargrupp för barn och unga med funktionsvariation, och som nu finns på fyra ställen i Sverige – med fyra ytterligare på gång.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.