Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

På Slagskeppet eller i soffan hemma – det finns alltid en plats för alla

Finalist Årets Eldsjäl/Hälsa: Peter

Av Marie Hallman 4 September, 2018

Som ung kämpade Peter Lööf med ätstörningar. Han vet vad en hjälpande hand kan betyda. Därför har han ägnat sitt liv åt att stötta unga som behöver hjälp av olika anledningar.
– Jag lyssnar och jag finns där. Det är en trygghet för de som behöver att det finns en livlina på Slagskeppet. Där finns ett ställe att komma till, säger Peter Lööf.

Rösta på Peter Lööf som Årets Eldsjäl/Hälsa här

Visste du att…

… av de 25 kronor som Sverigelotten kostar går mellan 8 och 11 kronor direkt tillbaka till den säljande föreningen. Och för varje såld Bingolott går 15 till 18 kronor tillbaka.

Träningslokalen Slagskeppet ligger vid Kungliga Tennishallen på Gärdet i Stockholm. Här erbjuds bland annat thaiboxning, boxning, crossfit och vanligt gym samt en gemenskap som går långt utöver det vanliga:

– Det är som en stor ungdomsgård. Man hänger, nätverkar, en del gör sina läxor här och får hjälp av andra som tränat. Vi åker på tävlingar och träningsresor tillsammans. På midsommar och julafton dukar vi upp i repan, alla har ju inte någon att fira med. Vi hjälper varandra och ser varandra, berättar Peter.

Alltid någon hemmaboende

Men det är inte allt. Peters hustru Pernilla Wass Lööf är också involverad i verksamheten som inte tar slut bara för att träningen är över för dagen.

– Peter och jag har varit tillsammans i nästan 20 år och under hela den tiden så har vi nästan alltid haft någon boende hemma hos oss. Det är oftast någon som sover på soffan i kortare eller längre perioder. Peter plåstrar om unga tjejer som skurit sig, motiverar de som har ätstörningar att äta, sitter i telefon med någon som vill ta livet av sig, följer unga till BUP när föräldrarna inte finns där. Han gör ideella projekt med kriminalvården, stöttar i allt från små till livsavgörande saker och får hela tiden folk på rätt köl, berättar Pernilla, och fortsätter:

– Thaiboxningen är bara ett medel för honom att nå ut med det han vill och det är att hjälpa människor att må bättre både psykiskt och fysiskt. Han trycker på knappar så att du ser vad du själv kan göra för att komma vidare själv.

Kan ringa när som helst

Filiz Demirbek kom ner till slagskeppet för åtta år sedan för att träna thaiboxning men behövde och fick stor hjälp utöver det.

– Jag befann mig på ett ställe som kändes som botten. Men Peter har sett mig i alla lägen, han har hjälpt mig så otroligt mycket och utan honom vet jag inte vad som hade hänt. Vi har suttit och pratat på nätter, jag kan ringa honom när som helst och har sovit på deras soffa när jag har behövt det, berättar Filiz.

Hon utvecklar:
– Peter är inte bara min coach utan han är en extrapappa, mentor och kompis. En som alltid finns där. Han har hjälpt mig med thaiboxningen så klart, men det är egentligen det lilla. Det är allt runtomkring och att jag som person verkligen har förändrats som är viktigast. Jag har växt så mycket.

Jace Witt har känt Peter en kortare tid och kom till Slagskeppet för ett år sedan då hennes mamma helt sonika körde ner sin dotter till Slagskeppet.

– Det var för att jag bara låg hemma hela tiden. Jag lämnade inte min lägenhet då jag mådde så dåligt. Jag hade testat det mesta, har varit hos dussintals psykologer, läkare, alternativ behandling, yoga, bildterapi, allt!

Har egen youtube-kanal

Men på Slagskeppet fanns Peter som vände hopplösheten till en framtid att se fram emot.

– Skillnaden nu var att jag inte kände mig så ensam i det här. Peter var ärlig mot mig och fick mig att känna att här finns någon som faktiskt förstår mig, förstår vad jag känner och vad jag går igenom. Han förklarade den resa jag hade framför mig och att det var en resa jag måste göra själv men inte ensam, berättar Jace som nu bland annat använder sin Youtube kanal för att stötta andra med ätstörningar, och fortsätter:

– Jag skulle absolut inte kunna göra de grejerna som jag gör och vill göra i dag om det inte vore för Peter så han betyder otroligt, otroligt mycket för mig. Jag hade inget hopp men nu har jag det. Nu vill jag ge det hoppet vidare till andra

För det finns något som Peter kräver av de som han hjälper och det är att – när man är stark nog själv – föra hjälpen vidare:

– Jag ställer kravet att var en bra människa, ta hand om dig själv. Nu har du nya verktyg, arbeta med dem och ge vidare. Självkänsla kommer av att man ger någonting utan att vänta sig något tillbaka. Jag hjälper dig. Så hjälper du någon annan. Och så får vi världen lite bättre.

De är nominerade till Årets Eldsjäl inom kategorin Hälsa

Finalist - årets eldsjäl / Hälsa

Peter Lööf

Ålder: 50 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Driver träningslokalen och ”ungdomsgården” Slagskeppet som hjälper barn och ungdomar, ofta de som har ätstörningar eller brottas med självmordstankar.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.