Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Blev tränare av en ren slump – nu betyder han allt för killarna

Av Tobias Jansson 5 June, 2018

Ali Demirci försöker vara allt – på en och samma gång.
– Jag är som en extrapappa, en extramamma, en kompis, en tränare… Detta är hela min fritid, säger 41-åringen, som till och med har köpt en minibuss för egna pengar för att hämta spelarna till träningarna.

Rösta på Ali Demirci som Årets Eldsjäl/Integration här

Allting började när tränaren i Ali Demircis sons fotbollslag i Syrianska en dag slutade för ett par år sedan. Laget splittrades och Ali tog över. Temporärt, trodde han. Men så fick laget ett gäng nya medlemmar och Ali insåg att han verkligen behövdes.

– Det kom ett gäng killar som sökte sig till oss eftersom de fått problem i sina tidigare lag. De var rätt stökiga men ville gärna spela fotboll. Jag ville ge dem en chans. I två år nu har jag pratat, pratat, pratat med dem – och tränat dem i fotboll. Jag blir väldigt sällan arg, och varför ska jag bli arg på dem, när jag vet vilka svåra förhållanden de kommer ifrån, säger Ali.

De killar som han tränar och lägger ner 15-20 timmar i veckan är mellan 12 och 14 år och bor alla i Västeråstrakten. Många av dem kommer från socioekonomiskt utsatta områden och har invandrarbakgrund.

– De flesta bor med ensamstående mammor, deras pappor finns inte med i bilden. De har inte mycket pengar att röra sig med. De är vana att bråka för att ta sig fram – men det är bra killar om man bara pratar med dem! Och jag är på dem hela tiden att de måste sköta skolan, säger Ali Demirci.

Förutom den faktiska fotbollsträningen ägnar Ali 45 minuter före varje pass åt att åka runt i en minibuss och hämta upp killarna runt om i Västerås. Efter avslutad träning kör han samma runda för att lämna av dem. Han kommer själv hem runt halvtiotiden på kvällen.

– Jag har ingen fritid – eller jo, detta är all min fritid! Kan jag hjälpa så bara en av dessa killar att lyckas inom fotbollen eller i skolarbetet så är det glädje för mig!

Engagemanget spiller över, inte sällan på de ensamstående mammorna.

– Många saknar bil, så jag får åka och handla för vissa – och hämta saker som de köpt på Blocket och så.

Om Ali hör på snacket i omklädningsrummet att någon skolkat eller misskött skolan ringer han direkt till föräldrarna. Blir det ingen bättring får spelaren inte vara med på match. Men alla är alltid välkomna till träningarna. Att ha en fast punkt, en rutin, är viktigt.

En del har inte ens råd med medlemsavgiften till Syrianska IF.

– Då sålde jag Restaurangchansen [ett häfte med rabattkuponger] på jobbet och fick ihop till deras avgifter. Sen kontaktade vi kyrkan här och en pastor betalade för en annan av killarna, säger Ali Demirci.

För att få ihop pengar till domarersättningar och andra kostnader i samband med matcher så driver Ali så ofta han kan klubbens kiosk. Ibland kan han engagera föräldrar i laget till försäljningen, andra gånger sköter hans yngsta son den.

Sedan några månader tillbaka har dock Ali fått lite avlastning.

– Då fick vi in ett par killar från Västerås SK i laget och en pappa där är med som tränare nu. Och så har vi en mamma som är ekonomiskt ansvarig. Så det är lite lättare för mig nu. Men det är klart att det är tufft ibland att sköta så mycket ensam, säger Ali Demirci.

Och i fotbollen går det riktigt bra, laget vinner för det mesta.

– Jag blir glad bara av att vara med dem och jag blir glad när vi vinner – men jag bryr mig faktiskt inte så mycket om ifall vi förlorar. Det finns andra saker som är viktigare än det.

Spelaren Maslah Abdiraham kan intyga:

– Ali är som en extrafarsa för oss alla. Han bryr sig, han är på oss om skolan och sådant, han kör oss till och från träningar, han gör allt!

De är nominerade till Årets Eldsjäl inom kategorin Integration

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Ali Demirci

Ålder: 41 år.
Bor: Västerås
Gör: Är fotbollstränare, extrapappa, chaufför, försäljare och allt-i-allo för ett lag inom Syrianska IF:s fotbollssektion.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.