Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

”Dallas” lär inte bara ut fotboll – han agerar också som lärare

Av Tobias Jansson 5 June, 2018

Per-Erik ”Dallas” Dahlin har sysslat med fotboll i hela sitt liv. Sedan några år tillbaka hjälper han ensamkommande att både träna fotboll – och lära sig svenska.
– Vissa har lärt sig bättre svenska hos oss än i skolan, säger han.

Rösta på Per-Erik ”Dallas” Dahlin som Årets Eldsjäl/Integration här

Allt började med flyktingströmmen 2015. Per-Erik ”Dallas” Dahlin var som alltid tränare i Haverdal strax utanför Halmstad, och några enstaka blyga killar från ett närliggande flyktingboende dök upp och frågade om de fick vara med och spela fotboll.

Klart att de fick det! Vi behövde folk. Och 2016 växte det, jättemånga kom till oss, och ett tag bestod nästan hela vårt reservlag av ensamkommande från i första hand Afghanistan, berättar ”Dallas”.

Men kulturkrockarna blev många, åtminstone första halvåret.

Att det fanns skillnader, det förstod man ju, men kanske inte att de skulle vara så stora. Att se hur de direkt ryggade tillbaka när man ville skaka hand eller lägga en hand på axeln för att instruera något, var lite speciellt, minns ”Dallas”, och fortsätter:

Vi i vår kultur kommer ju ofta i god tid till träningen, snackar i omklädningsrummet – och likadant efteråt när man duschar och tjötar. De här killarna kom alltid ombytta och försvann direkt när träningen var slut.

”Dallas” initierade direkt en timmes fotbollsträning för alla nyanlända – som låg i direkt anslutning till den ordinarie träningen.

De som ville fick stanna kvar även på den – och nästan alla stannade, säger han.

Men förutom kulturkrocken fanns det också en språkbarriär att överbrygga.

De pratade knaggliga engelska och knappt någon svenska. De visste inte skillnad på höger och vänster, på framåt eller bakåt … så vi började lära dem fotbolls-svenska, som jag kallar det. Det blev lika viktigt som själva fotbollsträningen och efter ett tag var det nån av killarna som sa att han lärt mig mer svenska på fotbollsträningen än i skolan, det var ju lite kul att få höra det, säger ”Dallas”.

Hur känns det att bli finalist i Årets Eldsjäl, då?
Jo, jag växer av det och blir lite stolt. Först kändes det kanske lite konstigt, samtidigt förstår jag att jag nog gör något som faktiskt är bra.

”Dallas” har alltid varit en ordningsman. Lagkapten och lagledare, tränare och gruppledare i det civila, han har alltid fått den rollen i alla sammanhang. Och han tycker att den svenska integrationspolitiken har många brister.

Hur man någon motivera det politiskt och ekonomiskt att flytta runt nyanlända på olika boenden, att skicka dem tvärs över landet? Det går inte att sätta sig in i deras situation helt och hållet men de måste känna sig väldigt stressade. De rivs upp från skola och boende hela tiden, säger han, och fortsätter:

Flera av de ensamkommande som varit hos oss har blivit utvisade och tvingats lämna landet.

Egentligen hade ”Dallas”, som hunnit fylla 60 år, lagt tränarsysslan åt sidan. Men engagemanget och lusten att träna de nyanlända har fått honom att hänga i ett tag till.

Detta är en situation med bara vinnare, egentligen. Jag har fått nya perspektiv och lärt mig mycket av de här åren, säger han.

De är nominerade till Årets Eldsjäl inom kategorin Integration

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Per-Erik Dahlin

Ålder. 60.
Bor: Halmstad.
Gör: Tränar nyanlända ungdomar i fotboll – och lär dem svenska.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.