Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Pontus Berger och hans svensk-somaliska ungdomar gör stora framsteg – både på innebandyplanen och i livet utanför.

Tog tjänstledigt i nästan två år – för att jobba heltid med integration

Av Tobias Jansson 5 June, 2018

Pontus Berger tog tjänstledigt från sitt jobb i 20 månader – för att dra igång innebandyverksamhet i Bergsjön.
– Jag kände att det krävdes ett helhjärtat engagemang för att få fart på det här, säger han.

Rösta på Pontus Berger som Årets Eldsjäl/Integration här

Bergsjön i nordöstra Göteborg är ett av stadens mer utsatta områden sett till socioekonomiska faktorer. Hög arbetslöshet, många nysvenskar, hög brottslighet.

– Det är en utmaning att dra igång en verksamhet i ett sådant område eftersom antalet aktiviteter i Bergsjön och andra förorter bara blir färre och färre. Men som jag ser det finns det inget bättre sätt än att använda idrotten som integrationsverktyg. Det är inte för inte som Göteborg är en av Europas mest segregerade städer, säger Pontus Berger, och fortsätter:

– Jag älskar mitt Göteborg och kände att jag ville göra något mot den negativa utvecklingen som fanns här. Hösten 2015 drog jag därför igång ett innebandylag.

Pontus Berger erkänner att han blev inspirerad av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons film ”Trevligt folk”, som handlar om hur somaliska invandrare börjar spela bandy. Eftersom Pontus själv har en lång bakgrund både som styrelsemedlem, spelare och domare inom innebandyn blev det den sporten. Och minsann om han inte har sett till att Somalia numera också har ett helt eget innebandylandslag.

– Vi har cirka tjugo svensk-somalier som håller igång i vårt lag och det här har blivit som en andra familj för mig. Det är fantastiskt att se hur allting utvecklas, vilka möjligheter och chanser som uppstår, säger Pontus Berger.

Hans initiativ fick snart efterföljare i Göteborgsområdet: i Lerum, i Kärra och i Kungälv.

Tillsammans kände sig föreningarna starka nog att dra igång Welcome Cup, en innebandyturnering för lag med nyanlända som har gjort succé i 031-området och där Pontus Berger är starkt engagerad. Totalt åtta lag deltog – och man ska veta att ingen av spelarna hade en susning om vad innebandy var för några år sedan.

– Vi vann faktiskt hela turneringen i år vilket var fantastiskt roligt, säger han och skrattar.

Förutom herrlaget håller Pontus Berger också i innebandyskola för barn och försöker så gott det går att få igång verksamhet även för tjejer. Samtidigt är han tillbaka på sitt ordinarie jobb efter tjänstledigheten så det blir inte mycket tid över för annat.

Men glädjen över framstegen – över att se hur en kille i laget har kommit in på socionomprogrammet i Växjö efter att ha läst upp sin gymnasiekompetens eller hur en annan ska ut och göra sin elektrikerpraktik – ger så oändligt mycket energi.

Vad som ligger i pipelinen?

– Nu handlar det om att utveckla samverkan med högstadieskolor för att inspirera elever, visa gymnasieungdomar vad vi gör inom exempelvis industrin, samverka med stadsdelar och hjälpa till att hitta sommarjobb. Och så vill jag få till de första landskamperna för Somalia Floorball Federation!

De är nominerade till Årets Eldsjäl inom kategorin Integration

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Pontus Berger

Ålder: 52 år.
Bor: Kållered.
Gör: Har dragit igång innebandyverksamhet i socioekonomiskt utsatta Bergsjön, har varit med och bildat Welcome Cup och har även startat Somalias innebandylandslag.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.